Wil jij vrijwilligerswerk doen in een museum?

Deel jij graag je kennis over (cultureel) erfgoed met anderen? Vind je het leuk om mensen op een gastvrije manier te ontvangen en te woord te staan? Of heb je een persoonlijke interesse in musea en hun collecties? Dan is vrijwilligerswerk in een museum echt iets voor jou. Ben jij benieuwd of vrijwilligerswerk in een museum iets voor jou is? Lees dan verder, en neem een kijkje bij onze vacatures voor vrijwilligerswerk in een museum

Een buitenportret van een man met grijs haar en een baard in historische kleding
Een meisje staat voor een etalage en raakt een scherm aan

Vrijwilligerswerk in musea is onmisbaar

Vrijwilligers vormen een onmisbaar en vast onderdeel van de ‘collectie’ van een groot deel van de Nederlandse musea. Wist je dat een groot deel van de musea in ons land voor een groot deel afhankelijk is van haar vrijwilligers? Een aantal musea wordt zelfs volledig gerund door vrijwilligers! Door als vrijwilliger aan de slag te gaan in een museum, draag jij dus direct bij aan het voortbestaan van onze schatkamers en hun bijzondere collecties. 

Twee jongeren bekijken een expositie in het museum
Een groep lachende vrijwilligers in het Archeologiehuis.
Een bezoeker in een museum kijkt neer op een groot scherm dat in een soort witte tafel bevestigd is.

Ga aan de slag als vrijwilliger in een museum

Vrijwilligerswerk in een museum is veelzijdig en gevarieerd. Musea zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Musea zoeken regelmatig rondleiders, gastheren of gastvrouwen, balie-, winkel- of museumcafé- of depotmedewerkers. Ook zijn er musea die een vrijwilliger zoeken om de website bij te houden, de collectie te nummeren, of om onderzoek te doen naar de collectie. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende museum vacatures die beschikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld openluchtmuseum-vacatures, vacatures voor gastheren en gastvrouwen, en vacatures voor depotmedewerkers.

Maak het verschil

Overweeg jij een plekje als vrijwilliger in een museum? Misschien heb je er altijd van gedroomd om tussen de kunstwerken of historische artefacten te staan, of wil je gewoon op jouw manier een steentje bijdragen aan de gemeenschap? Wat je motivatie ook is: jouw keuze maakt een groot verschil. Dankzij de hulp van vrijwilligers kunnen we namelijk het voortbestaan van veel van onze musea waarborgen. Je kunt dus niet alleen geschiedenis schrijven als erfgoedvrijwilliger, je houdt de geschiedenis ook levend voor de toekomstige generaties!

Het platform Erfgoedvrijwilliger.nl is een samenwerking tussen de verschillende erfgoedhuizen. Hierdoor vind je in ons overzicht alle relevante vacatures voor vrijwilligerswerk in musea en andere erfgoed vacatures gewoon op één plek. Zo kun je één oogopslag zien of er een vacature tussen zit bij jou in de buurt, of op een andere plek die je aanspreekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates over klussen bij jou in de buurt, maar ook verhalen van andere vrijwilligers.