Plaats een vacature

Erfgoedinstellingen kunnen via onderstaand formulier gratis een vacature insturen ter plaatsing. Let op: besteed zorg aan het opstellen van de vacature. Het werven van nieuwe vrijwilligers begint met een enthousiasmerende vacaturetekst! In dit artikel lees je hoe je een wervende vacaturetekst kunt schrijven voor Erfgoedvrijwilliger.nl. Als je het fijn vindt om de vacature in Word voor te bereiden, dan kun je hieronder twee documenten downloaden: een (leeg) formulier en een voorbeeldvacature.

Als je de vacature gelijk in het formulier op de website invult, zorg er dan voor dat je van te voren een geschikte afbeelding bij de hand hebt. Je kunt het formulier namelijk niet tussentijds opslaan.

Door een samenwerking met Social Care Network wordt je vacature automatisch doorgeplaatst op druk bezochte vrijwilligersvacaturebanken zoals NLvoorElkaar. Hierdoor bereiken we samen meer mensen. Je deelt je contactgegevens alleen met ons: geïntersseerden reageren uiteindelijk alleen via onze website op jouw vacature.

De titel wordt meestal als eerste gelezen, dus zorg ervoor dat deze wervend is en wat concrete informatie geeft over de functie, locatie en/of organisatie. Erfgoedvrijwilliger.nl is een platform voor vrijwillige vacatures in de erfgoedsector. Het gebruik van het woord ‘vrijwilliger’ in de titel is dus niet nodig.

Geef aan om wat voor soort vrijwilligerswerk het gaat. Kies maximaal 2 opties.

Geef aan om welke soort functie het gaat.

Vat in maximaal één zin samen wat de functie inhoudt en waarom deze de moeite waard is in een oproep tot actie. Vermijd het gebruik van de wij-vorm (‘We zoeken’), maar schrijf deze samenvatting vanuit de derde persoon zodat de lezer in één oogopslag meer informatie uit deze samenvatting kan halen. Bijvoorbeeld: ‘Verspreid het lokale verhaal als jonge schrijver bij kasteel X.’

Schrijf in dat vak de vacaturetekst. Zorg dat de tekst aansprekend en enthousiasmerend is voor potentiële vrijwilligers. Omschrijf duidelijk de werkzaamheden, wat de meerwaarde is van het vrijwilligerswerk en welke vaardigheden/kennis je zoekt in een vrijwilliger. Wees ook concreet en praktisch tegenover de vrijwilliger, en benoem ook:

  • Hoeveel uren de functie ongeveer kost (per week of maand)
  • Wat de gewenste werkdagen zijn (indien van toepassing)
  • Wat de eventuele vergoeding is, en of er bijvoorbeeld een jaarlijkse vrijwilligersuitje wordt georganiseerd
  • Wat de sluitingsdatum van de vacature is

Wat gaat de vrijwilliger precies doen? Omschrijf de taken en verantwoordelijkheden in de je/jij- vorm en doe dit zo concreet mogelijk. Vermeld daarbij wat het doel en/of eindproduct is.

Hoe ziet de functie er praktisch gezien uit? Omschrijf hier onder meer:

  • looptijd (is het een eenmalige of structurele klus?)
  • werkdagen (zijn er vaste werkdagen of kan de vrijwilliger dit flexibel indelen?)
  • uren (hoeveel uren per week/maand/jaar beschikbaarheid worden er gevraagd?)
  • eventuele sluitingsdatum (tot wanneer kunnen vrijwilligers reageren op de vacature?)

Welke kennis en vaardigheden heeft de vrijwilliger nodig om de functie uit te kunnen voeren? Zijn er bijvoorbeeld specifieke opleidingen en/of een bepaald kennisniveau vereist (of een pré)? Beschrijf hier welke begeleiding de vrijwilliger kan verwachten en of er scholingsmogelijkheden zijn. Het is de moeite waard om een opmerking te plaatsen dat wanneer iemand niet helemaal aansluit op de functie maar wel interesse heeft, ze alsnog contact met je opnemen.

Voor veel vrijwilligers is zingeving een belangrijke reden om vrijwilligerswerk te doen. We raden daarom aan om duidelijk te maken op welke manier ze met deze functie bijdragen aan de gemeenschap, het erfgoed of de culturele identiteit van een plaats. Denk onder andere aan het doorgeven en bewaren van erfgoed, om historische verhalen te vertellen of om sociale contacten te bevorderen.

Omschrijf wat jouw organisatie de vrijwilliger te bieden heeft. Waarom is dit een leuke vrijetijdsbesteding? Denk bijvoorbeeld aan: werkervaring opdoen, nieuwe mensen leren kennen, vaardigheden leren, een gezellig team, een inspirerende locatie en/of toegang tot archieven die voor het algemene publiek gesloten zijn. Is er sprake van een vergoeding, zo ja, hoeveel en in welke vorm? Omdat dit het laatste onderdeel is van de vacature, raden we aan deze af te sluiten met een open oproep, zoals ‘Ook wanneer je profiel niet helemaal aansluit bij de vacature, dan overleggen we graag met je of er mogelijkheden zijn om bij ons aan de slag te gaan’.

Als de vacature geschikt is voor personen die een andere taal spreken dan Nederlands, vul je hier 'Ja' in.

Vink het hokje aan indien je een vrijwilligersvergoeding aan kan bieden.

Upload hier een foto, die bij de vacaturetekst geplaatst wordt. Een goede foto is belangrijk, ook om de vacature op sociale media op te laten vallen. Kies bij voorkeur een foto waar ook mensen op staan. Dat is aansprekender dan bijvoorbeeld een logo. Het liefst is de foto rechtenvrij. Als we een fotograaf bij de foto moeten vermelden, zet dit dan duidelijk in de bestandsnaam van de foto (bijvoorbeeld: ‘foto door Jan Jansen’). Let op: een afbeelding mag maximaal 8MB groot zijn. Ingezonden afbeeldingen kunnen hergebruikt worden voor toekomstige campagnes van Erfgoedvrijwilliger.

Kies de provincie waar de vacature vervuld moet worden. In grensregio’s kun je ook twee provincies kiezen.

Vul het webadres in inclusief http:// of https://. Bijvoorbeeld: 'https://www.erfgoedvrijwilliger.nl'