Over ons

Geef vroeger een toekomst!

Erfgoedvrijwilliger zet zich in voor een toekomstbestendige erfgoedsector. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Musea, archieven, molens, monumenten, kastelen, historische verenigingen, gemeenschappen, tradities en ambachten draaien veelal op de kracht van vrijwilligers. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? De vacaturebank op Erfgoedvrijwilliger helpt je om vrijwilligerswerk te vinden dat bij jou past. Geef vroeger een toekomst!

Ben jij al werkzaam als vrijwilliger in de erfgoedsector? Ook dan heeft Erfgoedvrijwilliger jou iets te bieden. Onder Verdieping vind je informatie en trainingen die je op weg helpen om je verder te ontwikkelen in jouw vrijwilligersfunctie. Heb je ideeën, projecten en activiteiten om erfgoed in te zetten in jouw omgeving of voor een sociaal project? Ook daar helpen we je graag mee verder. Neem in dat geval contact op met één van onze coaches.

Onze missie is om diversiteit te omarmen en erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen, met speciale aandacht voor jongeren. Erfgoedvrijwilliger.nl werkt samen met stichtingen en verenigingen om duurzaamheid en de betrokkenheid van gemeenschappen te bevorderen. OPEN ondersteunt de principes van UNESCO en het Faro-verdrag om erfgoed in beweging te houden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er rondom Erfgoedvrijwilliger.nl gebeurt? Bekijk onze agenda of abonneer je op de nieuwsbrief.

Erfgoedvrijwilliger.nl is een initiatief van Erfgoed Gelderland, Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland. In 2022 zijn Erfgoedpartners Groningen, Erfgoed Zeeland, Landschap Erfgoed Utrecht, Erfgoed & Publiek, Huis voor de Kunsten Limburg, Platform Drentse Musea, MOOI Noord-Holland, Landschapsbeheer Flevoland en Overijssel Academie aangesloten. Erfgoedvrijwilliger.nl ondersteunt erfgoedorganisaties door potentiële vrijwilligers te bereiken, te inspireren en met hen in contact te brengen.

Doelstellingen erfgoedvrijwilliger.nl

  • Het vergroten van participatie en verbondenheid op het gebied van erfgoed;
  • Het ondersteunen, verrijken, en versterken van het erfgoedveld;
  • Het verbinden en professionaliseren van erfgoedvrijwilligers.

Aangesloten erfgoedorganisaties

Erfgoed in Flevoland

Landschapsbeheer Flevoland zet zich in binnen verschillende werkvelden. Naast vrijwilligers, het landschap en de boerenerven, soortenbeheer en monitoring is cultuurhistorie...

Erfgoed in Friesland

Stichting Erfgoed & Publiek is een projectorganisatie die inwoners en bezoekers cultureel erfgoed in Fryslân laat ervaren. Dit doen we...

MOOI Noord-Holland

MOOI Noord-Holland is de onafhankelijke en niet-commerciële adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie in Noord-Holland.

Erfgoed in Overijssel

Overijssel is een veelzijdige provincie, bestaande uit verschillende regio’s. Iedere regio brengt een rijke geschiedenis en een diepgewortelde Nedersaksische taal...

Erfgoed in Limburg

Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt de amateurkunsten, het erfgoed en de professionele kunsten in de provincie Limburg.

Erfgoed in Groningen

Erfgoedpartners is de provinciale steuninstelling voor musea, molens, borgen, orgels, erfgoededucatie, archeologie en publiek in de provincie Groningen.

Erfgoed in Utrecht

Landschap Erfgoed Utrecht wil bewoners in Utrecht verbinden met Utrechtse geschiedenis, het landschap en het culturele erfgoed.

Erfgoed in Zeeland

Erfgoed Zeeland is het aanspreekpunt en kenniscentrum voor het Zeeuwse erfgoed. We informeren, adviseren en ondersteunen het Zeeuwse erfgoedveld.

Erfgoed in Zuid-Holland

Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed.

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Logo van het Mondriaan Fonds
Logo Het Cultuurfonds
Logo van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed
Logo van het Fonds voor Cultuurparticipatie