Het ontstaan van een museumwinkel

In eerste instantie komt Elly terecht in de expositiecommissie. Samen met haar oud-collega gaat ze op administratief gebied exposities begeleiden. Er valt haar echter iets op als ze een van de eerste keren in ‘De Knop’ is. “Ik zag alleen een plank met boeken voor de verkoop en dacht dat dit beter moest kunnen. Ik besloot dan ook naar de directeur te stappen om te praten over het opzetten van een museumwinkel.” Elly’s idee werd met enthousiasme ontvangen. Een lokale binnenhuisarchitect werd in de arm genomen om een kast te ontwerpen, die vervolgens op maat werd gemaakt. De volgende stap was de inrichting van deze kast. Een taak waar Elly zich, samen met collega-vrijwilliger Caroline Bogaard, tot op de dag van vandaag met veel plezier aan wijdt.

De inrichting van de winkel

Het inrichten van een museumwinkel kost veel tijd. Het is namelijk óók bij een museumwinkel belangrijk dat deze levendig en afwisselend wordt gehouden. Verschillende leveranciers van onder andere boeken, sieraden en cadeauartikelen worden meerdere malen per jaar bezocht. En dan is er ook altijd nog de zoektocht naar nieuwe producten. “Het is echt van belang dat je niet bang bent om nieuwe producten uit te proberen en ik bezoek ook vooral verschillende museumwinkels om inspiratie op te doen.” Daarnaast bezoekt Elly regelmatig bijeenkomsten van de Museumvereniging over museumwinkels.

Vrijwilligerswerk is een ontdekkingstocht

Zoals u leest, vrijwilligerswerk kan veel tijd kosten. Toch zou Elly anderen het doen van vrijwilligerswerk zeker aanraden. “Je moet natuurlijk wel echt geïnteresseerd zijn en bereid zijn er tijd in te stoppen en je erin te willen verdiepen.” Vrijwilligerswerk kan vanaf dat moment een ontdekkingstocht zijn. “Het bijzondere is dat je eigenlijk steeds meer dingen ontdekt die je leuk vindt. Als je zoals ik een museumwinkel vanuit het niets opbouwt, dan vind je eigenlijk je eigen werk uit”, zo zegt Elly. Maar natuurlijk is er in een museum ook heel veel ander vrijwilligerswerk te doen en vind u altijd wel iets wat bij u past.

Gouden Tips

Ten slotte heeft Elly nog een paar gouden tips voor museumwinkels. “Bepaal allereerst de identiteit van je museum en ga dan op zoek naar producten die daarbij passen. Een echte aanrader voor iedere museumwinkel zijn overigens wel de kaartenmolens met kunstkaarten. Daarnaast zijn de groothandels, die gespecialiseerd zijn in artikelen voor museumwinkels, ook zeker de moeite waard om bij langs te gaan. Voor kleine musea zijn vooral de leveranciers van belang waarbij je geen grote aantallen hoeft af te nemen, en/of producten kunt afnemen die geretourneerd kunnen worden. De kunst van het runnen van een museumwinkel is om een middenweg te zoeken tussen producten waar veel en weinig op wordt verdiend. Zo kan er winst worden gemaakt, wat toch het uiteindelijke doel van een museumwinkel is.”

Elly heeft haar tips en ervaringen eveneens gedeeld met vrijwilligers van andere erfgoedinstellingen tijdens twee bijeenkomsten over de museumwinkel in het cursustraject van het Erfgoedhuis: Netwerkaanpak Erfgoedvrijwilligers.

Bezoek het museum

Museum De Koperen Knop is van dinsdag t/m zaterdag geopend. Voor meer informatie en openingstijden kunt u bellen naar 0184-611366 of neem een kijkje op de website.