Vrijwilligerswerk voor jongeren

Bij vrijwilligerswerk in de erfgoedsector denk je misschien niet direct aan vrijwilligerswerk voor jongeren. Maar juist de erfgoedsector kan een ontzettend interessante plek zijn voor jongeren! Als erfgoedvrijwilliger, verbreed je je horizon met een unieke ervaring. Ook is het een uitstekende manier om meer te weten te komen over interessante periodes uit onze geschiedenis, en een goede manier om interessante nieuwe mensen te leren kennen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk voor jongeren in de erfgoedsector.

Drie jonge vrouwen kijken naar ietsdat buiten beeld is. Ze hebben pen en papier in hun handen.
Een bezoeker in een museum kijkt neer op een groot scherm dat in een soort witte tafel bevestigd is.

Voor wie is vrijwilligerswerk in de erfgoedsector?

Doordat het werkveld van erfgoed zo groot is en er veel met vrijwilligers gewerkt wordt, zijn er altijd veel mogelijkheden op het gebied van vrijwilligerswerk voor jongeren. Sluit bijvoorbeeld aan bij een tijdelijk project, of meld je aan bij een van de vele instellingen. Je kunt je handen uit de mouwen steken, en helpen bij het onderhouden van een natuurmonument, maar ook kun je aan de slag gaan in een museum. Ook de activiteiten die je kunt doen lopen uiteen; van het organiseren van activiteiten tot het meehelpen bij administratief werk. Er is dus altijd wel een vacature die past bij jouw talenten.

Een workshop in het Nederlands Steendrukmuseum. Eén van de delnemers pakt een stuk papier op, en bekijkt haar drukwerk.
Vrijwilliger Eline poseert buiten op een bankje in historische kleding

Wat voor soort vrijwilligerswerk is er voor jongeren?

Dat kan gaan om tijdelijk vrijwilligerswerk, vrijwilligerswerk voor een paar uur per week, of vrijwilligerswerk in de vakantie. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je op zoek bent naar vrijwilligerswerk voor je opleiding of school. Misschien zoek je vrijwilligerswerk in je tussenjaar, of bijvoorbeeld als aanvulling op een erfgoed opleiding. Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector kan ook een passende invulling bieden voor een maatschappelijke stage, of voor een jongvolwassenen die zichzelf willen oriënteren op het werkveld. 

Waarom erfgoed-vrijwilligerswerk doen als jongvolwassene?

Er zijn veel redenen om vrijwilligerswerk te doen als jongere. Om te beginnen is vrijwilligerswerk in de erfgoedsector altijd een zinvolle besteding van je tijd. Je leert er nieuwe mensen kennen, en tijdens je werk leer je natuurlijk ook meer over het verleden. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de erfgoedsector, want veel organisaties zijn voor hun bestaan afhankelijk van vrijwilligers. Door vrijwilligerswerk te doen voor een erfgoedinstelling, zorg jij ervoor dat ons erfgoed bewaard en beschikbaar blijft. 

Heb je in ons overzicht een vacature gevonden die je interessant lijkt? Klik dan door om de hele vacature te bekijken, en solliciteer direct. Vind je op dit moment op onze website niet het vrijwilligerswerk voor jongeren dat je zoekt? Dan kun je jezelf altijd aanmelden voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan van ons updates over nieuwe vrijwilligersklussen bij jou in de buurt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates over klussen bij jou in de buurt, maar ook verhalen van andere vrijwilligers.