In de kunstwerkplaats KipVis, gevestigd in een voormalige school in Vlissingen, ligt centraal in de ontvangsthal een grafische werkplaats van VirusGrafiek met drukpersen en bokken vol letterkasten. Vrijwilligers Paul de Ruiter en Izaak Brunke organiseren daar, maar ook op locatie, workshops met veel enthousiasme en passie voor het vak. Want zij zien niets liever dat het virus van de grafiek zich over heel Zeeland verspreidt!

Paul de Ruiter, oud-docent beeldend onderwijs en oud-handzetter Izaak zijn beiden werkplaatsmeester bij VirusGrafiek. Als hoeders van de werkplaats willen zij het ambacht van drukkunst voor Zeeland en voor de toekomst veiligstellen. De afgelopen jaren zijn er door Paul en Izaak al diverse culturele activiteiten georganiseerd rondom de Kinderboekenweek, de Kinderkunstweek en de Wetenschapsdag. Deze vonden plaats in een museum, bibliotheek, boekhandel of bij KipVis zelf. Verder organiseren zij lezingen en af en toe ook een beurs om grafiek te verkopen. Zij verzorgen workshops in de werkplaats (wenskaarten drukken), op locatie (bedrijfsuitjes), bierviltjes bedrukken en workshops voor het onderwijs. “Kinderen vinden het prachtig om een eigen werkje te maken en dit door de pers te halen. Ze leren over het erfgoed van het grafische vakgebied, technieken en kunst in het algemeen”, vertelt Paul enthousiast.

houten letterkast

“Niets is zo besmettelijk als grafiek”

De grafische werkplaats in Vlissingen is ingericht op hoogdruk en blinddruk. Er worden ook heel wat uurtjes gewijd aan het reinigen en gebruiksklaar maken van de materialen. Sommige zo minuscuul klein dat zij alleen met een pincet goed vast te pakken zijn. Trots haalt Izaak enkele loden letters uit een lade van een van de kasten. “We zijn al twee jaar bezig met letters schoonmaken. Deze zijn al door onze handen gegaan, maar deze moeten we allemaal nog doen.”

Immaterieel erfgoed

Eind vorig jaar is het ambacht van klassieke drukkunst toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland dankzij het borgingsplan van het Steendrukmuseum in Valkenswaard. Ook Paul en Izaak zetten zich op allerlei manieren in voor de drukkunst. Naast hun eigen passie voor grafiek maken zij zich hard voor het behoud van dit oude mooie ambacht voor de provincie Zeeland. Zij staan te popelen om hun kennis over te brengen op een nieuwe erfgoedvrijwilliger. Deze vrijwilliger leert van beide werkplaatsmeesters het ambacht van zetten en drukken met letters en ornamenten. Bij geschiktheid zal de assistent-werkplaatsmeester mensen zelfstandig gaan begeleiden in de werkplaats van VirusGrafiek. Kijk hier voor de vacature.

Foto’s gemaakt door Petra Rouwendal