Alle 204 Noord-Brabantse schuttersgilden zijn verenigd in de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS). Alle individuele verenigingen zijn ondergebracht in zes kringen. Iedere kring heeft zijn eigen bestuur en daarboven zit dan weer de koepel die de federatie is. Wat de federatie doet is vaak niet bekend bij individuele gildeleden of gildes. De federatie wordt gezien als een organisatie die gericht is op procedures, misschien wel té veel en probeert nu om beter te communiceren met de verschillende gilden en zo dichter bij de leden te komen.

Kortere lijnen

De federatie is bezig met een verbetering van de organisatiestructuur en een nieuwe aanpak. Je moet daarvoor niet alleen beter communiceren maar ook kijken wat er leeft in de gilden. Hoe kun je je als koepelorganisatie dienstbaar opstellen? De NBFS houdt een evenementenkalander bij zodat er geen overlap ontstaat door dubbele evenementen. Denk aan federatieve gildetoernooien, gildefeesten en gildekringdagen. De Federatie voorziet in de benodigde reglementen voor wedstrijden op deze dagen en helpt met financiële bijdragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van zilver op federatieve toernooien. Ook springt het federatiebestuur in waar ze kunnen met advies aan gilden bij nieuwe wetgeving, bij financiële vragen of bij zaken rondom de Kamer van Koophandel.

De kringen hebben een vaste plek in het bestuur van de NBFS. Zo zijn er kortere lijnen en is het duidelijk waar behoefte aan is onder de verenigingen, want als er één ding is wat de Federatie wil dan is het dienstbaar zijn en gilden zoveel mogelijk ondersteunen en stimuleren. Gilden kunnen steunen op de kennis van de federatie maar dan moet de federatie wel zichtbaar en benaderbaar zijn. De kortere lijnen met de kringbesturen helpen daarbij; zij hebben meer contactmomenten met gilden doordat het kringbestuur bijvoorbeeld aanwezig is bij jubilea van gilden én van individuele leden.

Een vendelier zwaait  buiten met een vlag voor publiek.

Foto via NBFS

Waardeer jonge leden net zo veel

Een belangrijke vraag die speelt in veel gilden is hoe je nieuwe, jongere leden aantrekt maar ook behoudt. Daarvoor is de beleidsnotitie ‘Fundament of franje’ ontwikkeld waarin concrete tips staan waar de gilden mee aan de slag kunnen. Gilden zijn van oudsher sociale verenigingen en dit wil de federatie graag in stand houden. Annie Maas, secretaris in het federatiebestuur zegt hierover: ‘Houd rekening met de wensen en beperkingen van oudere leden máár denk ook mee in de wensen van jonge leden. Waardeer jonge leden ook als zij in mindere mate, of op een andere manier dan je gewend bent ‘actief’ willen zijn binnen de schuttersgilden. Kiezen nieuwe leden ervoor om vooral lid te worden van het gilde voor de gezelligheid, waardeer dit dan net zo veel.’

Actueel blijven

Gilden moderniseren ieder op hun eigen manier, sommige verenigingen voegen bijvoorbeeld lasergeweren toe aan hun wapenarsenaal. Daarnaast was er een lesbrief voor scholen om zo leerlingen van de basisschool de kans te geven het gilde te ontdekken. Deze lesbrief is momenteel in behandeling voor een update, want ook een lesbrief over het gilde moet met de tijd mee. Een ander belangrijk doel voor gildes is het op de kaart zetten van de gildes. Actueel en nieuwswaardig blijven is lastig. Veel gilden hebben toch een vast programma dat gebaseerd is op jarenlange tradities. Ondanks dat willen gilden graag in beeld blijven bij lokale kranten of bijvoorbeeld Omroep Brabant. Bekendheid van het gilde en de activiteiten van het gilde kunnen zorgen voor extra draagvlak of zelfs nieuwe leden.

Samen

Binnen NBFS is er ‘de Club van Vier’ die de motor is achter de uitwerking en ontwikkeling van beleidsveranderingen. Ook hier zijn meerdere kringen vertegenwoordigd. Door corona-maatregelen zijn de nieuwe stappen even vertraagd. Maar in het jaar 2021 heeft ‘de Club van Vier’ diverse kringbesturen en federatieve commissies bezocht om samen de nieuwe plannen door te spreken. Hiermee hoopt de NBFS een nog meer dienstverlenend orgaan te worden voor álle schuttersgilden van Noord-Brabant.