De rondleidingen laten zien dat toegankelijkheid begint met een goede dosis enthousiasme en gastvrijheid.

Musea in Nederland hebben steeds meer aandacht voor bezoekers met een beperking. Een geweldige ontwikkeling die niet alleen wordt opgepikt door grote musea als het Rijksmuseum. Zo heeft het Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum Oudenbosch in 2022 twee rondleidingen gegeven aan mensen die slechtziend of blind zijn. Vrijwilliger Cor: “Toen ik thuiskwam dacht ik ‘wauw, wat waardevol dat we de informatie op een geslaagde manier hebben kunnen overbrengen’.”

Verzoek van KUBES

Op één van de koudste dagen van het jaar pak ik de bus naar het museum waar ik warm word ontvangen door vrijwilligerscoördinator Veronica Willemsen en de vrijwilligers Anne-Marie, Maria, Patrick en Cor. Een uur lang vertellen zij enthousiast over de twee rondleidingen die zij hebben ontwikkeld en gegeven. Veronica: “Het verzoek om een rondleiding voor mensen die slechtziend of blind zijn kreeg ik van Stichting KUBES. Toen ik hier positief op reageerde, zijn twee mensen van KUBES op bezoek gekomen. Samen zijn wij het museum rondgegaan en hebben we besproken hoe de rondleiding vormgegeven kan worden. Zo adviseerde zij ons om op elke afdeling – dat zijn er in dit museum vier – een tafel neer te zetten met daarop een aantal voorwerpen waarover iemand vertelt én die de bezoekers kunnen aanraken. Voor deze vorm hebben we uiteindelijk ook gekozen.”

Gast voelt aan een opgezette zeearend tijdens een rondleiding.

Gast voelt aan een opgezette zeearend tijdens een rondleiding. Bron Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum Oudenbosch.

In het voorjaar van 2022 vond de eerste rondleiding plaats, in samenwerking met KUBES. In het najaar organiseerde het museum de rondleiding voor vrijwilligers van Oogvereniging Zeeland. Maria: “Na de eerste rondleiding – die erg geslaagd was – heb ik acht organisaties voor blinden en slechtzienden in Brabant, Zeeland, Limburg en Zuid-Holland aangeschreven. Hieruit kwam het bezoek van Oogvereniging Zeeland voort.” In het nieuwe jaar wil de groep doorgaan met het aanbieden van de inclusieve rondleiding.

Meer lezen? Kijk op de website Erfgoed Brabant Academie.

Heleen Regenspurg – december 2022