Fascinatie voor de Joodse geschiedenis
Alie woont sinds 1959 in Oud-Beijerland en werkte in het beroepsonderwijs bij de huishoudschool. Eerst als docent Zorg en Welzijn, later teamleider en adjunct-directeur. Het gebouw waarin de Huishoudschool was gevestigd, was ooit een synagoge. Alie vertelt hoe dit bij haar een grote belangstelling opwekte voor de Joodse geschiedenis. “Gefascineerd door dit onderwerp ging ik onderzoek doen. Dat resulteerde in het boek met de titel: ‘Het Joodse verleden in Oud-Beijerland’. Onderzoek doen is een van leukste dingen die er is”. zegt Alie. “Ik ga bijvoorbeeld graag naar het Nationaal Archief om weer wat nieuws te ontdekken over de Joodse geschiedenis. Ook spreekt ik daar met andere onderzoekers over wat hen bezighoudt.”

Verrijkend vrijwilligerswerk
In 1999 begon Alie met vrijwilligerswerk. Eerst bij de kerk ‘De Open Hof’. “Ik ben daar onder meer gastvrouw voor de kerk”, vertelt ze. “En zo nu en dan organiseer ik samen met anderen bijeenkomsten voor ouderen in de gemeente. Ik vind vrijwilligerswerk verrijkend. Je geeft andere mensen aandacht en dat doet veel goed. Contact met de mensen is zo belangrijk. Ik raad het iedereen aan.”

Bedrijvig Oud-Beijerland in kaart
Alie is daarnaast ook lid van de Historische Vereniging Oud-Beijerland. “Bij deze vereniging ben ik betrokken bij meerdere projecten over de bedrijvigheid in Oud-Beijerland. Heel interessant om te doen. Ik verzamel onder andere krantenartikelen en advertenties over het pand aan de Oostdijk 1. Dit pand behoorde vroeger tot de familie de Vroedt die daar een winkel in textiel bestierde.”

Lezingen over de Joodse geschiedenis
Of ze nog tijd over heeft? “Ja hoor,” zegt ze lachend. “Ik geef ook nog lezingen geven over de Joodse geschiedenis in de Hoeksche Waard. Ik ben betrokken bij het ‘Stenen Archief’, een landelijk digitaliseringproject voor Joodse grafstenen. Ik zoek op basis van de grafteksten op de stenen de genealogische gegevens van de mensen die daar begraven liggen. Heel boeiend, ik kan er wel dag en nacht mee bezig zijn.”
Lees meer over het werk van Alie en haar collega-vrijwilligers op de website van Historische Vereniging Oud-Beijerland.