Of je nu ervaren bent in het organiseren van evenementen of pas begint, er komt het één en ander kijken bij het opzetten van activiteiten rond immaterieel erfgoed. Van het regelen van vergunningen tot het zorgen voor de veiligheid van deelnemers, elke stap is essentieel voor een succesvolle viering van onze tradities. Op deze pagina vind je praktische tips en adviezen die je helpen bij het plannen en uitvoeren van je evenement.

Vergunningen aanvragen

Vergunningen zijn sterk regio gebonden, daarom gaan we hier niet in op details. De regelgeving rond vergunningen in jouw omgeving kan bij verschillende partijen belegd zijn. Zoals de Wet Natuurbeheer bij de provincie terwijl vergunningen voor evenementen bij de gemeente moeten worden aangevraagd. Informeer bij de stad of gemeente waar je activiteit, optocht of evenement plaatsvindt. Dat kan door online in je zoekmachine te zoeken  op ‘vergunning’, ‘evenement’ en de naam van de plaats waar het evenement plaatsvindt.

 

Veiligheidsrisico’s

Organiseer jij wel eens evenementen en wil je meer weten over het aanpakken van veiligheidsrisico’s? De veiligheidseisen voor evenementen zijn de laatste jaren aangescherpt. Of je nu betrokken bent bij een paasvuur of de organisatie van een festival of corso: er zijn altijd veiligheidsrisico’s. Iemand wordt onwel, gedraagt zich agressief of het weer slaat ineens om: hoe ga je als organisatie met dit soort problemen om? En kan je het voorkomen? KIEN organiseert geregeld trainingen over dit onderwerp, hou onze nieuwsbrief in de gaten. Voor meer informatie kan je ook terecht op de kennisbank voor Evenementenveiligheid.

 

EHBO bij evenementen

Bij het organiseren van een evenement of festival moet je je aan allerlei regels houden. Deze regels voorkomen overlast en zorgen ervoor dat het evenement zo veilig mogelijk verloopt. De locatie moet bijvoorbeeld brandveilig zijn en het evenement moet in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan. Ook op het gebied van medische hulpverlening stelt de wet allerlei eisen. Zo is het in de meeste gevallen verplicht om EHBO hulpverleners en/of een EHBO post in te huren. ‘EHBO’ staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Ga naar de website van het Rode Kruis voor meer informatie.

 

Erfgoed in beweging: immaterieel erfgoed rondom vuur

In deze brochure komen diverse erfgoedgemeenschappen aan het woord, die evenementen organiseren waar vuur bij komt kijken. Ze vertellen over hun passies, en de uitdagingen die zij de laatste jaren hebben ontmoet. En over inspirerende voorbeelden en oplossingen. Ook wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu wordt besproken.