Whitepaper Jongeren betrekken

Jongeren bereiken, betrekken en behouden bij je erfgoedorganisatie, het is een vaak terugkerend thema. Waar begin je en hoe pak je het aan? Voor veel organisaties blijft het een moeilijke opgave. Daarom organiseerde Erfgoed Gelderland eind 2023 het symposium ‘Jongeren betrekken’. Tijdens dit symposium vertelde meerdere sprekers over hun projecten en ervaringen rondom het betrekken van jongeren bij erfgoed. De dag werd afgesloten met een jongerennetwerkbijeenkomst geleid door Erfgoed Jong, het landelijke netwerk voor jongeren met interesse in erfgoed.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst werd het onderwerp verder besproken en deelden de aanwezige jongeren hun ervaringen en wensen. Naar aanleiding van de bijeenkomst heeft Erfgoed Gelderland samen met Erfgoed Jong een whitepaper opgesteld, met tips en aandachtspunten voor het betrekken van jongeren.

Benieuwd naar het whitepaper en welke tips er worden gegeven?  Lees het whitepaper hier.

Erfgoed Jong

Erfgoed Jong is het landelijke netwerkplatform voor jongeren (16-30 jaar) met interesse in erfgoed. Het netwerk wordt ondersteund door Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN) en heeft ruim 200 leden. Erfgoed Jong organiseert netwerkactiviteiten en excursies, wisselt vacatures en oproepjes uit, en werkt regelmatig samen met erfgoedorganisaties om jongeren bij de sector te betrekken. Meer weten of contact met de stuurgroep? Ga dan naar www.erfgoedjong.com

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het betrekken van jongeren en dan specifiek als erfgoedvrijwilliger? Lees dan hier de handreiking over duurzame verjonging van erfgoedorganisaties van Erfgoedhuis Zuid-Holland. In deze handreiking staan ook veel links naar andere organisaties en interessante literatuur.