Wat zijn persoonlijke voornaamwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

In het Nederlands verwijzen mensen vaak naar anderen met persoonlijke voornaamwoorden wanneer ze over diegene praten. Meestal, wanneer je het over iemand in de derde persoon hebt, impliceert het persoonlijk voornaamwoord dat je gebruikt het geslacht van die persoon. Zo verwijst ‘hij’ vaak naar een man of jongen, of ‘zij’ naar een vrouw of meisje. Deze associaties zijn echter niet altijd correct.

Vaak maken mensen aannames over het geslacht van een ander op basis van de naam of het uiterlijk van die persoon. Deze aannames kloppen niet altijd, en het maken van zo een aanname kan – zelfs wanneer deze correct is –  een schadelijke boodschap met zich meebrengen: dat mensen er op een bepaalde manier moeten uitzien om te laten zien wat voor geslacht ze wel of niet zijn.

Het correct gebruik van iemands voornaamwoorden is een manier om hen te respecteren en creëert een inclusieve omgeving. Net zoals het correct gebruik van iemands’ naam dat doet. Het kan aanvallend of aanstootgevend overkomen, wanneer je iemands’ persoonlijke voornaamwoorden gokt of naar iemand verwijst met persoonlijke voornaamwoorden waar diegene zich niet mee identificeert. Of erger: wanneer je bewust besluit om de gewenste voornaamwoorden te negeren. Dit kan impliceren dat intersekse, trans*, non-binaire of gender nonconforming mensen niet (zouden moeten) bestaan.

 

Bovenstaande tekst is gebaseerd op de de pagina ‘What and Why’ van de engelstalige website www.pronouns.org.

 

Naar een inclusievere erfgoedsector

Zoals we willen dat iedereen mee kan doen en zich welkom voelt in de samenleving, willen we dat natuurlijk ook in de erfgoedsector! Misschien denk je dat er maar weinig mensen zich niet als man of vrouw identificeren, maar wist je dat er in Nederland alleen al net zoveel mensen geboren worden zonder eenduidige geslachtskenmerken (intersekse) als mensen met rood haar? Dit staat nog eens los van mensen die zich als trans*, non-binair of gender noncomforming identificeren.

Je eigen voornaamwoorden benoemen

Hoe kun je zelf een steentje bijdragen om jouw organisatie of gemeenschap inclusiever te maken? Het benoemen van je eigen persoonlijke voornaamwoorden kan een eerste stap zijn. Het creëert niet alleen duidelijkheid voor anderen, maar juist wanneer je denkt dat jouw persoonlijke voornaamwoorden voordehandliggend zijn, laat het benoemen er van zien dat je mensen die zich niet als man of vrouw identificeren erkent en steunt. Het draagt bij aan een inclusievere omgeving en normaliseert genderdiversiteit.

Een makkelijke manier om je eigen persoonlijke voornaamwoorden te benoemen is door deze bijvoorbeeld aan je handtekening in je e-mail toe te voegen. Je kunt dan vervolgens linken naar deze pagina zodat lezers gelijk meer achtergrondinformatie kunnen lezen over het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden en het belang om genderdiversiteit te normaliseren.

Genderneutraal communiceren

Ook is het gebruik van genderneutrale woorden een mooie vorm van inclusief communiceren met elkaar. Zo zou je ‘beste heer, mevrouw’ kunnen vervangen met ‘beste lezer’. Lees vooral onderstaand pamflet voor meer tips over genderneutraal communiceren!

Meer weten

Of je nu meer wilt weten over genderinclusiviteit of hoe je inclusiever kunt werken: hieronder vind je een aantal handige linkjes waar je meer informatie op kunt lezen.