Het vinden van de juiste vrijwilliger begint met een vacaturetekst. Een goede vacaturetekst is wervend en bevat een concrete functieomschrijving. Verplaats jezelf tijdens het schrijven van de vacaturetekst in de vrijwilliger. Benadruk waarom de functie interessant is en wat de organisatie te bieden heeft. In dit artikel vertellen we je over de verschillende onderdelen die voor een goede vacature op erfgoedvrijwilliger.nl nodig zijn.

Onze vacatures volgen de opbouw: een wervende titel, samenvatting (In het kort), omschrijving van de werkzaamheden (wat ga je doen?), praktische informatie (praktisch), profiel vrijwilliger (wie zoeken wij?), bijdrage via vrijwilligerswerk (waar draag je aan bij?) en Wat bieden wij? De vacature wordt afgesloten door de contactgegevens van de organisatie.

In het formulier zijn ook een aantal aanvinkvragen toegevoegd om het zoeken naar gepaste vacatures voor potentiële vrijwilligers makkelijker te maken, maar deze zijn in onderstaande tips weggelaten. Aan de vacatures op onze website worden automatisch twee keer een ‘call to action’ toegevoegd (zoals: ‘ben je al geïnteresseerd? Direct inschrijven >’). Het is dus niet nodig om deze zelf aan je vacaturetekst toe te voegen.

Hieronder kun je een voorbeeldvacature toevoegen waarin onderstaande tips zijn toegepast.

Titel

De titel wordt meestal als eerste gelezen, dus zorg ervoor dat deze wervend is en wat concrete informatie geeft over de functie, locatie en/of organisatie. Bijvoorbeeld: ‘Zet de geschiedenis van Zwolle op de kaart als communicatiemedewerker’ in plaats van: ‘communicatiemedewerker gezocht’. Erfgoedvrijwilliger.nl is een platform voor vrijwillige vacatures in de erfgoedsector. Het gebruik van het woord ‘vrijwilliger’ in de titel is dus niet nodig.

In het kort

Vat in maximaal één zin samen wat de functie inhoudt en waarom deze de moeite waard is in een oproep tot actie. Vermijd het gebruik van de wij-vorm (‘We zoeken’), maar schrijf deze samenvatting vanuit de derde persoon zodat de lezer in één oogopslag meer informatie uit deze samenvatting kan halen. Bijvoorbeeld: ‘Verspreid het lokale verhaal als jonge schrijver bij kasteel X.’

Wat ga je doen?

Wat gaat de vrijwilliger precies doen? Omschrijf de taken en verantwoordelijkheden in de je/jij- vorm en doe dit zo concreet mogelijk. Vermeld daarbij wat het doel en/of eindproduct is.

Praktisch:

Hoe ziet de functie er praktisch gezien uit? Omschrijf hier onder meer:

  • looptijd (is het een eenmalige of structurele klus?)
  • werkdagen (zijn er vaste werkdagen of kan de vrijwilliger dit flexibel indelen?)
  • uren (hoeveel uren per week/maand/jaar beschikbaarheid worden er gevraagd?)
  • eventuele sluitingsdatum (tot wanneer kunnen vrijwilligers reageren op de vacature?)

Wie zoeken wij?

Welke kennis en vaardigheden heeft de vrijwilliger nodig om de functie uit te kunnen voeren? Zijn er bijvoorbeeld specifieke opleidingen en/of een bepaald kennisniveau vereist (of een pré)? Beschrijf hier welke begeleiding de vrijwilliger kan verwachten en of er scholingsmogelijkheden zijn. Het is de moeite waard om een opmerking te plaatsen dat wanneer iemand niet helemaal aansluit op de functie maar wel interesse heeft, ze alsnog contact met je opnemen.

Waar draag je aan bij?

Voor veel vrijwilligers is zingeving een belangrijke reden om vrijwilligerswerk te doen. We raden daarom aan om duidelijk te maken op welke manier ze met deze functie bijdragen aan de gemeenschap, het erfgoed of de culturele identiteit van een plaats. Denk onder andere aan het doorgeven en bewaren van erfgoed, om historische verhalen te vertellen of om sociale contacten te bevorderen.

Wat bieden wij?

Omschrijf wat jouw organisatie de vrijwilliger te bieden heeft. Waarom is dit een leuke vrijetijdsbesteding? Denk bijvoorbeeld aan: werkervaring opdoen, nieuwe mensen leren kennen, vaardigheden leren, een gezellig team, een inspirerende locatie en/of toegang tot archieven die voor het algemene publiek gesloten zijn. Is er sprake van een vergoeding, zo ja, hoeveel en in welke vorm?

Omdat dit het laatste onderdeel is van de vacature, raden we aan deze af te sluiten met een open oproep, zoals ‘Ook wanneer je profiel niet helemaal aansluit bij de vacature, dan overleggen we graag met je of er mogelijkheden zijn om bij ons aan de slag te gaan’.

Contactgegevens

Bij wie kunnen de vrijwilligers terecht voor vragen?