Hoe kun je geschiedenis beter tot leven brengen dan door het vertellen van prachtige, spannende verhalen? Met de methode Storytelling wordt een verhaal verteld op een manier die gericht is op het teweegbrengen van beleving en betekenis. De vraag is alleen: Hoe schrijf, bedenk en vertel je een spannend verhaal waarin erfgoed de hoofdrol speelt? Storytelling is dé manier om je eigen verhaal over erfgoed te schrijven.

Je kunt storytelling inzetten voor rondleidingen, tentoonstellingen, audiotours en nog veel meer. Het is de bedoeling dat bezoekers enthousiast worden van jouw verhaal, het doorvertellen of dat zij zelfs kortstondig verliefd worden op het verhaal. Sprookjes zijn het ultieme voorbeeld van storytelling. Met een beetje training en oefening zul je in de meeste sprookjes een universele verhaal-opbouw herkennen. Daarom nemen we sprookjes hier als voorbeeld om de vijf basiselementen van een spannend verhaal uit te leggen:

    • Set-up

      Je beschrijft het wie, wat, waar en wanneer van je verhaal.
      Er was eens… een stralende prinses in een land hier niet zo ver vandaan…

    • Motorisch moment

      Dit is de gebeurtenis die alles verandert, die het verhaal in beweging zet.
      De koningin overlijdt en de koning trouwt een heks die de prinses doet vluchten…

    • Keerpunten

      Dit zijn de obstakels die de hoofdpersoon moet overwinnen voordat het uiteindelijke doel bereikt kan worden.
      De prinses belandt in een duister, onheilspellend bos vol met draken en trollen, maar ook met elfjes en kabouters en natuurlijk de prins op het witte paard… 

    • Climax

      Het dramatische hoogtepunt van het verhaal, het doel wordt bereikt of de vraag beantwoord.
      De prins op het witte paard breekt de betovering en de stiefmoeder van de prinses stort in een eindeloos diep ravijn….

    • Afloop

      Het probleem is opgelost en biedt inzicht.
      Eind goed al goed. Het goede overwint het kwade en ze leefden nog lang en gelukkig…

Natuurlijk is spanning niet het enige onderdeel van een goed verhaal. Het gaat er ook om hoe je het vertelt, vanuit welk perspectief en op welke zintuigen je een beroep doet. Via de onderstaande links vind je nog veel meer informatie en inspiratie over storytelling.