Gevonden! Een prachtig, gaaf exemplaar van een Romeinse munt. Maar nu? Schoonmaken? Bewaren? Melden? Hoe registreer je archeologische vondsten op de juiste manier? Een kort stappenplan en een aantal handige tools helpen je op weg.

Stap 1: Verzamel zo veel mogelijk informatie

  • Beschrijf zo precies mogelijk waar je het object hebt gevonden
  • Beschrijf zo precies mogelijk hoe je het hebt gevonden
  • Maak waar mogelijk ook zeker foto’s van de vindplek

Stap 2: Fotografeer het object

  • PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) heeft een Handleiding Fotograferen van Archeologische Vondsten geschreven. In het pdf-bestand vind je zowel een korte als een een lange handleiding.
  • Op de website van DDA Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie vind je ook een handige liniaal die je thuis kunt afdrukken. Lege deze naast het object op het moment dat je gaat fotograferen zodat de afmetingen van de vondst meteen duidelijk zijn.
  • Ben je niet helemaal tevreden over de achtergrond van de foto, gebruik dan de tool van FocoClipping om de achtergrond te verwijderen.

Stap 3: Meld je vondst

  • Alle vondsten dienen gemeld te worden. Echter, een stukje aluminiumfolie of een blikje cola zijn cultuurhistorisch niet van hele grote waarde. Daarom worden in de praktijk de vondsten van voor 1947 centraal gemeld.
  • Vondsten meldt je aan PAN. Naast de Mensen van PAN vind je op de website ook een PANapp voor het melden van je vondsten.
  • Omdat er toch nog wel wat regels zijn rondom het melden van vondsten en metaaldetectie in het algemeen heeft PAN de Gedragscode en regels voor verantwoord gebruik van de metaaldetector in Nederland opgesteld. Hier vind je het antwoord op de vragen als: Waarom melden? Wie is verantwoordelijk? en Waarom geldt de beperking van 30cm zoekdiepte?

Inspiratie & meer:

Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

heeft een Protocol voor Vondstmeldingen opgesteld. Naast een aantal spelregels is dit ook een hulpmiddel om je vondst te herkennen.
Nederlandse Archeologie Vereniging
Archeologie ook jouw passie? DOE MEE

Meldpunt Erfgoed Zeeland

Via het Meldpunt kun je een melding doen over een archeologische vondst.

Vondstverhalen

Op de website van Utrecht Altijd zijn een aantal leuke vondstverhalen gepubliceerd.
Nationale Archeologie Dagen
De jaarlijkse archeologiedagen brengen het verleden tot leven!

Het tekenen van vuurstenen artefacten

Gratis en online te lezen boek over het tekenen van vuurstenen artefacten.
Archeo Hotspots
ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie. Je kunt er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek.
Fonds voor Cultuurparticipatie
Mede dankzij de steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie is Erfgoedvrijwilliger.nl tot stand gekomen.