Dewi vertelt over één van de meest bijzondere voorwerpen die ze is tegengekomen als vrijwilliger: “In het begin kwamen wij een grote kist tegen, waarschijnlijk uit 1600, waar nog niet zoveel over bekend was. Er zat een onderstel bij. Ik heb er onderzoek naar gedaan en zo kwam ik steeds meer dingen te weten.”

Geld of documenten?

“De kist werd waarschijnlijk gebruikt voor oude documenten die in de kerk werden gebruikt. Ze zeggen ook wel eens dat het een geldkist is. Wat er nu echt in zit, weten we niet. Het is gewoon een grote kist met een groot slot erop, dus je kunt er zowel geld als belangrijke dingen in bewaren.”

Zichtbaar blijven tijdens corona

Het vrijwilligerswerk is best wel veranderd door de coronamaatregelen. Normaal was Dewi op locatie bezig. “Dat zit er nu niet in. Ik werk nu vanuit huis. Ik schrijf teksten zodat de Eusebiuskerk online zichtbaar blijft. We zijn nu dicht, maar er valt zo veel te vertellen.”

Steun en hoop

Volgens Dewi is het belangrijk om vrijwilligerswerk te blijven doen, ondanks de corona-crisis. “We willen steun en hoop blijven geven, iets waar mensen normaal gesproken ook voor naar de kerk kwamen. Het zijn hele rare tijden. Als vrijwilliger help je andere mensen. Maar je blijft zelf ook bezig. Elkaar een beetje te helpen, daar gaat het eigenlijk om.”

Heeft deze video je geïnspireerd om zelf vrijwilliger te worden? Bekijk de vacatures op www.erfgoedvrijwilliger.nl en meld je aan!