Na haar pensionering vertrok Trude Waasdorp samen met haar man uit Den Haag naar Zeeland. Daar gooide ze haar anker uit bij het muZEEum in Vlissingen. In 14 jaar tijd is ze daar uitgegroeid van bibliothecaresse naar coördinator educatie en rondleidingen. ‘Je bent pas voorbereid op de toekomst als je een goede basis hebt”, zegt Trude. Bij het muZEEum levert ze daar een belangrijke bijdrage aan.

Overbrengen van kennis
De afgelopen jaren stonden in het teken van een ontwikkelproces.  Trude beschikte dankzij haar werkervaring al over overdrachtstechnieken. Nadat ze had onderzocht welke kwaliteiten de gidsen hadden, is ze een groep van 10 man/vrouw gaan opleiden in het rondleiden van kinderen en jongeren. Samen met hen heeft ze vele rondleidingen en stadswandelingen ontwikkeld en instructiemateriaal ontworpen.

Trude: “Het overbrengen van kennis en daarbij zien dat het je toehoorder raakt, is één van de mooiste dingen van mijn werk. Voor iedereen is het belangrijk dat je weet waar je vandaan komt, dat geeft identiteit. Veel mensen weten eigenlijk niet zoveel van onze geschiedenis.  Vertel de positieve verhalen maar benoem ook de zwarte bladzijden. Onze geschiedenis, cultuur, houding, onze mensenliefde. Dat zou veel meer uitgedragen mogen worden. De verhalen die we vertellen aan kinderen en volwassenen zijn belangrijk en geven een solide basis mee voor de toekomst”.

‘Het verhaal achter het object geeft het waarde’
Als het er op aankomt is Trude niet echt een ‘schilderijen-mens’. “Een stilleven met een grote bos bloemen hoeft niet van mij”, zegt ze. “Een schilderij waar iets op gebeurt is veel interessanter”. Zelf is ze een groot fan van gravures. Samen met haar man is ze jaren geleden een verzameling begonnen. Maar het gaat haar niet zozeer om het object zelf, het gaat er vooral om wie het heeft gemaakt, wat de bedoeling daarvan was en wat ermee is gedaan. “Het verhaal achter het object geeft het waarde. En dat is precies wat we in het muZEEum doen. Ik vind het mooi dat ik en mijn collega’s, door de prachtige, ontroerende en indrukwekkende verhalen die we vertellen, de objecten in het muZEEum een diepere betekenis geven”.

Meer weten? Kijk op www.muzeeum.nl. Het muZEEum zoekt regelmatig nieuwe vrijwilligers voor uiteenlopende functies. Ook op erfgoedvrijwilliger.nl zijn er verschillende te vinden, zoals deze.