Naam: Stichting Plattelandscultuur Overijssel
Locatie: Landgoed Schuilenburg, Hellendoorn
Stichtingsjaar: 2005
Erfgoed: Nedersaksische taal, streekcultuur en geschiedenis

Interview van Erfgoedplatform Overijssel: Heidi van het Zunnewende festival in Hellendoorn – Erfgoed Platform Overijssel

 

We ontmoeten Heidi op Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Het Zunnewende festival, dat hier over een paar weken plaatsvindt, komt snel dichterbij. Aan de posters die op het terrein hangen en de opbouw van de podia merken we dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Heidi vertelt enthousiast: “Ik woon met mijn man en zoon dicht bij het landgoed, het is in mijn achtertuin. Er zit veel energie van mij in het festival. Het is namelijk magisch om iets op te bouwen dat zo anders is dan hoe het er normaal uitziet.”  

Wie is Heidi?

Heidi is werkzaam als bewegingstherapeut en helpt mensen met lichamelijke klachten. “Ik leer mensen luisteren naar hun lichaam. Zelf ben ik een klein beetje een rebel; ik wil het liefst dingen op mijn eigen manier doen, zowel in mijn werk als met het festival.” Naast haar werk als bewegingstherapeut zet Heidi zich in voor de Nedersaksische taal, wat perfect past bij het Zunnewende festival. “Ik ben opgegroeid met het idee dat dialect je carrière in de weg zou staan, maar dat is een bizarre gedachte. In Friesland en Limburg is het normaal, waarom hier niet? Ik wil laten zien dat je trots kunt zijn op je dialect en waar je vandaan komt!”

“Ik wil laten zien dat je trots kunt zijn op je dialect en waar je vandaan komt!” 

 

Terug in de tijd

De eerste editie van Zunnewende festival vond plaats op 21 juni 2005. Het festival richtte zich vanaf het begin al op streektaal, streektaalmuziek en streekcultuur. Met een opkomst van tussen de zeshonderd en zevenhonderd bezoekers, was het een groot succes. Later werden activiteiten als een sagenboot, dialectworkshops, jeugdpodia en een streekmarkt met foodtrucks toegevoegd. Op de dag van vandaag blijft Zunnewende een viering van lokale cultuur en een ontmoetingsplaats voor jong talent, kunstenaars en bezoekers die de streekcultuur willen ervaren en vieren.

Cultuur en activiteiten

“De geschiedenis en cultuur van de streek spelen een belangrijke rol in het festival”, vertelt Heidi. “De streektaal en streekcultuur, maar ook de omgeving – dit is óns erfgoed. We maken kinderen bewust van de historie van de plek waar ze zijn door verhalen te vertellen en activiteiten te organiseren. Zo is er een zandbak waar ze- bij wijze van- [historische voorwerpen] kunnen opgraven, die ooit bij het landgoed zijn gevonden.”

Tijdens het interview benadrukt Heidi dat Zunnewende zich moet blijven vernieuwen. “We bedenken elk jaar nieuwe dingen, wat uitdagend is voor je creativiteit. Het is geen festival van taaie kost en geitenwollen sokken; we hebben een andere draai gegeven met jonge mensen, energie en leuke activiteiten.”

“Het is het meest magische festival hier in de buurt.” 

 

De inzet van vrijwilligers

Het festival draait op de inzet van vele vrijwilligers en een hecht team van vier vaste leden: Irma, Albert, Harrie en Heidi zelf. Heidi vertelt: “We hebben een team van vaste leden die het hele jaar door betrokken zijn bij de planning en organisatie van het festival. Op de dag zelf krijgen we hulp van 25 tot 30 enthousiaste vrijwilligers die onmisbaar zijn voor het succes van het festival.” Ze vertelt verder: “De laatste drie weken voor het festival zijn altijd het meest hectisch. Er zijn veel dingen die nog moeten worden afgehandeld, en soms lijkt het een zorg of alles op tijd af zal zijn. Maar we hebben geleerd om erop te vertrouwen dat het altijd goed komt. Dankzij de inzet van ons team en de hulp van alle vrijwilligers weten we elk jaar weer een fantastisch festival neer te zetten.”

groep mensen voor de tent waar ze optreden.

Het gevoel van Zunnewende

We vragen Heidi wat Zunnewende zo bijzonder maakt: “Het is het meest magische festival hier in de buurt. De sfeer, de aankleding, de mensen – het is heel gemoedelijk en rustig, wat je niet van een festival zou verwachten. Het is echt een belevingsfestival, waar voor iedereen wat te beleven is.” Heidi’s enthousiasme werkt aanstekelijk. “Ik geniet ervan als mensen genieten. Het hele jaar door ben je bezig om alles te regelen, en in die paar uurtjes tijdens het festival komt alles samen. Het voelt net als een hechte familie. Dat maakt het harde werk de moeite waard.”

“Ik hoop dat ik een verschil maak, want cultuur is een stuk eigenheid waarin je laat zien wie je bent!” 

 

Hageprêke

De Hageprêke is een bijzondere traditie binnen Zunnewende, waar Heidi veel waarde aan hecht. Het is ‘haar kindje’. “Het is een bijeenkomst waar muziek en een goed verhaal samenkomen. Iedereen, ongeacht welk geloof, kan hieraan deelnemen. Het thema van de Hageprêke dit jaar is ‘Laten we ons bezinnen op de liefde’, geïnspireerd door de schepping. Ik vind het belangrijk om het geloof op een laagdrempelige manier door te geven.”

groep mensen tijdens de hagepreke in een tent op zunnewendefestival
Hageprêke 2023

Uitdagingen 

Jongeren betrekken bij het festival blijft een uitdaging. “Martijn, begin 30, is de jongste vrijwilliger. We hebben de illusie niet om veel jeugd aan te trekken, maar gezinnen met kinderen komen graag. Het festival is een plek waar je zelf dingen kunt doen en maken.” Heidi benadrukt dat het Zunnewende festival vooral een evenement is, waar jong en oud samenkomen om van de streekcultuur te genieten.

Heidi vertelt dat de voorbereidingen ook een uitdaging kunnen zijn. “We zijn vanaf september tot juni druk bezig met de voorbereidingen. Het is hard werken om subsidies te regelen en fondsen binnen te krijgen, zodat het festival door kan gaan. Er komt veel bij kijken, van de programmering tot de logistiek en de marketing.”

De toekomst van Zunnewende

De toekomst blijft onzeker door de afhankelijkheid van subsidies en regelgeving. Maar Heidi blijft hoopvol: “Ik hoop dat ik een verschil maak, want cultuur is een stuk eigenheid waarin je laat zien wie je bent. Dat laat ik ze wel even zien tijdens dit festival!”

 

Het festival bezoeken of meer informatie? 

Lijkt het je leuk om Zunnewende dit jaar te bezoeken?

Bestel hier je ticket(s) Zunnewendefestival – 2025!

Wil je meer weten over dit bijzondere evenement? Neem dan ook eens een kijkje op de website.

 

Dit verhaal kwam tot stand in het kader van het project ‘Erfgoedvrijwilligers inspireren elkaar’ van Erfgoedplatform Overijssel. Binnen dit project leggen we de verhalen van Overijsselse erfgoedvrijwilligers en hun erfgoed vast. Niet alleen zetten we zo de vrijwilligers in het zonnetje en waarderen daarmee hun inzet. Maar hun verhalen en ervaringen kunnen ook anderen inspireren en motiveren. Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Cultuurfonds.