Verbindingstour Winterswijk. Foto: Erfgoed Gelderland

Erfgoed helpt ons relaties met elkaar en onze omgeving te begrijpen. Voor asielzoekers en statushouders kan erfgoed zo een bron van herkenning, verbinding en veerkracht zijn. Samenwerken met mensen uit het azc biedt niet alleen extra handen, maar ook nieuwe perspectieven en culturele uitwisselingen. Maar hoe ga je hier mee aan de slag? Erfgoed Gelderland heeft vanuit het project “Samen met het azc” de meest gestelde vragen van erfgoedorganisaties en -initiatieven over dit thema onder elkaar gezet. Hieronder lees je de kernpunten uit hun artikel en vertellen we je wat meer over de Meedoenbalies.

Waarom samenwerken met mensen uit het azc?

Veel asielzoekers willen graag actief zijn in de samenleving terwijl ze wachten op hun procedure. Vrijwilligerswerk bij een erfgoedorganisatie kan hen helpen om:

  • Nederlands te oefenen in de praktijk
  • Nieuwe mensen te ontmoeten en zich welkom te voelen
  • Hun eigen talenten en kennis in te zetten

Voor erfgoedorganisaties betekent dit:

  • Extra hulp bij activiteiten en projecten
  • Inspirerende ontmoetingen en culturele verrijking
  • Een bijdrage leveren aan inclusie en gemeenschapsvorming

Veel gestelde vragen

Erfgoed Gelderland heeft verschillende erfgoedorganisaties en gesproken over hun wensen en ervaringen wat betreft samenwerking met azc’s. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat een aantal vragen bij meerdere organisaties leeft. De meest gestelde vragen inclusief antwoorden zijn gebundeld op hun website.

Meedoenbalies

Wil je als erfgoedorganisatie aan de slag met vrijwilligers uit het azc? Een concrete stap die je zou kunnen zetten is door contact te leggen met een Meedoenbalie bij jou in de buurt. Dit zijn loketten waar je als vrijwilligersorganisatie terechtkunt voor advies en om in contact te komen met potentiële vrijwilligers uit het azc.