Vrijwilligers gezocht voor monumenten in Zutphen

De gemeente Zutphen wil erfgoed nog meer zichtbaar en toegankelijk maken voor publiek. Inwoners kijken graag binnen om te leren over hun eigen geschiedenis en voor toeristen zijn de monumenten in de stad een grote trekpleister. Om die monumenten open te stellen, werkt het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente samen met het Gilde Zutphen. Zij zijn op zoek naar meer vrijwilligers hiervoor.

Nadat Zutphen wekenlang ‘op slot’ is geweest, gaan nu ook de monumenten van de gemeente weer verder open voor publiek. En er komen veel mensen kijken! In de Burgerzaal, een van onze oudste monumenten, zijn de afgelopen twee jaar al meer dan 57.000 bezoekers geweest. Zij kunnen zich even inleven in de middeleeuwen – in de vleeshal of de eeuwenoude rechtbank.

Open torens

De Wijnhuistoren is sinds vorig jaar ook te bezichtigen. Al enkele honderden bezoekers maakten de klim naar boven om te genieten van het uitzicht en om zich te laten verrassen door de verhalen over de toren en haar carillon van een enthousiaste gids. Nieuw deze zomer is dat de Bourgonjetoren opengaat. Bovenop staat het kenmerkende koepeltje, waar dominee Martinet zijn wereldberoemde ‘Katechismus der natuur’ schreef.

Monumentengidsen

Om alle bezoekers te kunnen ontvangen, werkt het Erfgoedcentrum Zutphen samen met de vrijwilligersorganisatie Gilde Zutphen. Zeker nu ook de Bourgonjetoren opengaat, kan het team vrijwilligers van het Gilde versterking gebruiken. Iedereen die het leuk vindt om bezoekers te ontvangen en te verhalen over de geschiedenis is van harte welkom.

Aanmelden

Bent u trots op onze stad? Wilt u graag bezoekers ontvangen en kunt u enthousiast vertellen over de geschiedenis? En bent u fysiek in staat torens te beklimmen? Dan kunt u ook gastheer of -vrouw worden in de Burgerzaal, de Wijnhuistoren of de Bourgonjetoren. Als nieuwe gids krijgt u informatie over de monumenten en ervaren gidsen werken u in. Vervolgens wordt u, op basis van uw eigen agenda, ingedeeld in het maandrooster.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Clasien Burkels van het Gilde Zutphen, clasienburkels@gmail.com, tel. 06 23948120. Of vul onderstaand formulier in.

 

Help het kasteelmuseum van Kasteel Doornenburg open te houden

Kasteel Doornenburg

Door de corona crisis heeft kasteel Doornenburg de openstelling aangepast. In plaats van rondleidingen in groepen kunnen bezoekers nu via tijd-slots het kasteel zelfstandig bezoeken door een route te volgen. Daarvoor hebben we extra vrijwilligers nodig voor ontvangst, kaartverloop en suppoosten. We hebben behoefte aan vrijwilligers die het leuk vinden op deze mooie locatie te werken, in een gezellig en gedreven team en daarmee dit erfgoed in stand te houden.

Praktische informatie

Werk/openingstijden zijn momenteel in het weekend van 10:45 tot 15:00 en op woensdag van 11:30 tot 16:00. Wij zijn flexibel in het aantal dagen dat iemand beschikbaar kan zijn, maar beschikbaarheid voor een langere periode is fijn. Help ons het kasteel open te stellen en doe mee. Op onze website vind je meer informatie en kun je je aanmelden. Ervaring is niet nodig, je kunt meteen aan de slag na een korte introductie en instructie. Wij hebben voor onze werkzaamheden diverse protocollen opgesteld voor de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers. Vrijwilligers bij het kasteel kunnen gebruik maken van diverse kortingsregelingen, kunnen onder voorwaarden een vrijwilligersvergoeding krijgen. En natuurlijk zijn er nu en dan gemeenschappelijke activiteiten.

Museum Villa Mondriaan in Winterswijk zoekt (tijdelijk) vrijwilligers

Sinds de heropening van museum Villa Mondriaan op 5 juni lopen de bezoekersaantallen weer op. Het museum is erg in trek bij museumkaarthouders en vakantiegangers in eigen land. Langzaamaan worden de openingstijden weer opgeschaald, maar om weer volledig open te kunnen is Villa Mondriaan hard op zoek naar tijdelijke vrijwilligers.

Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan is het museum over de jonge jaren van kunstenaar Piet Mondriaan, gevestigd in het huis waar hij zelf van zijn achtste tot zijn twintigste levensjaar woonde. Sinds de officiële opening in 2013 beleeft het museum veel succes, mede dankzij de inzet van de vrijwilligers.

Vrijwilligers

In de nasleep van de coronacrisis kunnen veel oudere vrijwilligers echter nog niet weer beginnen. Daarom doet Villa Mondriaan een beroep op Winterswijkers om het museum open te houden. Jongeren, studenten, parttime thuiswerkers, iedereen is welkom om zich in te zetten bij Villa Mondriaan.

Interesse? Vul onderstaand formulier in! Voor meer informatie kunt u hier terecht.

Hof van Hessen in Huessen zoekt vrijwillige gastheren/vrouwen

Hof van Hessen
Het museum Hof van Hessen in Huessen/Huissen is op zoek naar vrijwilligers, die één of meer middagen in de maand gastheer of gastvrouw willen zijn. Kennis van historie is geen vereiste, enthousiasme is ons meer waard. In de vaste expositie worden de verschillende periodes uit de geschiedenis van Huissen, van prehistorie tot heden, belicht. Daarnaast zijn er twee ruimtes waar ruimte is voor een wisseltentoonstelling.

Praktische informatie over het vrijwilligerswerk

Het museum is van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Vrijdags al vanaf 10.00 uur.
Indien u belangstelling heeft nodigen we u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Vul onderstaand formulier in (een cv meesturen is niet nodig) en we nemen contact met u op!

Publieksbegeleiders in Museum Buurtspoorweg gezocht in Overijssel

Bijdragen aan een onvergetelijke dag uit voor onze bezoekers! Vragen beantwoorden, begeleiden bij stoomtreinrit én helpen in horeca en/of winkel. Heb je één dag tijd? Of wil je vaker komen helpen? Alle hulp is komend seizoen meer dan welkom. Na een korte introductie kan iedereen die dit wil aan de slag binnen ons gezellige museum! We hebben diverse werkzaamheden waarbij je veel klantcontact hebt en helpt om onze gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Gastheer/gastvrouw:

Als gastheer of gastvrouw ben je ons visitekaartje en zorg je ervoor dat bezoekers zich thuis voelen in ons museum. Je kunt je verplaatsen in onze bezoekers en zet je in om ze een onvergetelijke ervaring mee te geven. Dat kan in de rol als lokettist, winkel – of horeca medewerker of als promotie medewerker.

Taken zijn onder andere:

• Het ontvangen van onze bezoekers op de locaties Haaksbergen bij de kaartverkoop.
• Het wegwijs maken van bezoekers in het museum.
• Het beantwoorden van eventuele vragen van bezoekers. Weet je het antwoord niet? Dan koppel jij ze zonder probleem aan de juiste medewerker binnen het museum.
• Het begeleiden van verkoop in horeca of in de winkel.
• Het begeleiden van bezoekers bij het in- en uitstappen van de stoomtrein.

Surveillant bij Musea Zutphen

Zutphen heeft twee prachtige musea aan het ’s Gravenhof: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriëtte Polak. Net als andere culturele instellingen mogen we op 1 juni weer open voor bezoekers. Daar komt heel veel bij kijken. Er is extra hulp nodig voor de ontvangst, toezicht op zaal en het wegwijs maken van bezoekers. Daarvoor moeten we alle zeilen bijzetten. Help jij mee?

Een dienst kan van 11:00 tot 14:00 of van 14:00 tot 17:00 zijn. Je helpt bij het geven van aanwijzingen aan bezoekers en het toezicht op de zaal. Je ziet toe op de naleving van de huisregels, zoals gepaste afstand bewaren tot de werken en geen grote tassen dragen. Ook is het van belang dat je zicht houdt op de naleving van de extra coronamaatregelen.

Interesse?

Hiske Kremer is bereikbaar voor uitleg of om een plekje in het rooster te bespreken: hiskekremer@museazutphen.nl of telefonisch 06-82144221.

Help het museum in de buurt heropenen!

Om op 1 juni weer verantwoord en veilig open te kunnen hebben Gelderse musea en monumenten extra hulp nodig van inwoners. Ben je gezond en heb je op dit moment wat tijd over? Ben je geïnteresseerd in verhalen over jouw woonplaats? En wil je (tijdelijk) een bijdrage leveren zodat het plaatselijke museum of monument open kan gaan? Dan zijn wij op zoek naar jou.

De heropening van veel Gelderse musea en monumenten is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Een grote groep vrijwilligers is achter de schermen al hard aan het werk om alles voor te bereiden. Tegelijkertijd zijn er vrijwilligers die hun werkzaamheden voorlopig niet kunnen hervatten, vanwege een kwetsbare gezondheid, leeftijd, zorgtaken of andere omstandigheden. Het risico bestaat dat sommige musea en monumenten in Gelderland dicht moeten blijven. Jij kunt daar verandering in brengen door (tijdelijk) te helpen als vrijwilliger. Jouw bijdrage zou voor het museum in jouw stad of dorp het verschil kunnen maken tussen voortbestaan en definitieve sluiting.

Ik wil helpen, wat nu?

Stuur een bericht naar het team van Erfgoedvrijwilliger via onderstaand contactformulier. Vermeld daarop je leeftijd, woonplaats en op welke manier je bereid bent om te helpen. Je kunt daarbij denken aan: het bemensen van de balie, bijhouden van het reserveringssysteem, bezoekers informeren over de nieuwe corona-maatregelen van het museum, de website en sociale media up-to-date houden, en nog veel meer. Het team van Erfgoedvrijwilliger brengt je daarna in contact met een museum of monument bij jou in de buurt.

Vind de klus die bij jou past

Draag je liever op een andere manier bij aan het behoud en de toegankelijkheid van de geschiedenis van je woonplaats? Kijk dan eens op de vacaturepagina van Erfgoedvrijwilliger. Daar kun je selecteren op soort organisatie en/of werkzaamheid. Via de interactieve kaart vind je musea, monumenten, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties bij jou in de buurt die extra handen kunnen gebruiken.

Coöperatie Erfgoed Gelderland – Samen verleden toekomst geven

Erfgoedvrijwilliger (onderdeel van Verhaal van Gelderland) is een initiatief van Erfgoed Gelderland. Erfgoed Gelderland werkt vanuit een hecht netwerk van meer dan 200 erfgoedorganisaties en draagt bij aan de versterking van het brede erfgoedveld door kennisdeling te stimuleren, in te spelen op trends en ontwikkelingen en bovenregionale en multidisciplinaire samenwerkingsprojecten te initiëren.

Vrijwillige gastheer/gastvrouw bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis maakt mensen bewust van en betrekt ze bij de materiële en de immateriële geschiedenis van (het Rijk van) Nijmegen en de Nijmegenaren. De Stichting beoogt haar doel te bereiken door onder meer het exploiteren van een publieksgericht Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, als een laagdrempelige en toegankelijke plaats voor ontmoeten, informeren, ervaren, leren, samenwerken, co-creëren etc.

Het Huis heeft een horizontale organisatie, waarin de leiding samen met vrijwilligers en met de bewoners van de stad en regio werkt aan de realisatie van de doelstellingen van het Huis. Mede als gevolg van beperkte middelen en een minimale staf in dienstverband zijn vrijwilligers onmisbaar in uiteenlopende onderdelen van de realisatie van de doelstellingen van het Huis, van gastheer/gastvrouw tot aan programmering, inrichting en begeleiding van exposities en activiteiten.

Gastheer/gastvrouw

De gastheer / gastvrouw is het gezicht van de stichting voor alle bezoekers, van lokaal tot en met internationaal. Je zorgt ervoor dat bezoekers zich welkom voelen door te vertellen over de expositie, de geschiedenis van de kapel, een kopje koffie te schenken, iets te verkopen of een activiteit te begeleiden. Je spreekt bij voorkeur Duits, Engels en/of Frans. Samen met je collega gastheer / gastvrouw zorg je ervoor dat alles in het huis in goede banen geleidt wordt.

Werkzaamheden

 • Verwelkomen bezoekers
 • Beantwoorden van bezoekersvragen over Nijmegen
 • Bezoekers informatie verstrekken over de Mariënburgkapel en/of de lopende expositie
 • Voorbereiden activiteiten zoals klaarzetten van apparatuur en stoelen
 • Runnen van de museumwinkel

Gevraagd

 • Ben je in de weekenden en op termijn misschien ook in de avonden beschikbaar?
 • Vertel je graag over de geschiedenis van de stad en/of regio?
 • Ben je daarnaast minimaal  4 uur per week beschikbaar?
 • Ben je initiatiefrijk?
 • Dan zoeken wij jou!

Aangeboden

Wij bieden een plezierige en leerzame werkomgeving die volop in beweging is. Een omgeving die niet alleen belang hecht aan jouw bijdrage aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, maar ook wat jij er uit wilt halen. Wil je bijvoorbeeld als student later de cultuursector in, dan bieden we jou in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de mogelijkheid om de eerste stappen hiervoor te ondernemen!

Interesse?

Herken je jezelf in het profiel, dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren. Vanzelfsprekend is het mogelijk om bovenstaande vacature te combineren met andere werkzaamheden voor het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Zie bijvoorbeeld ook de vacature voor projectleider programmering!

Liftgids bij Stichting Eusebius Arnhem

De Grote of Eusebiuskerk bepaalt al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem en vertelt
de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede
Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk is zowel historisch als eigentijds en wordt
veelvuldig gebruikt voor uiteenlopende activiteiten en evenementen.

Wat ga je doen

• Je gaat met de bezoekers mee in de panoramalift en zorgt voor veilig en verantwoord
gebruik van onze lift, de glazen balkons en de Experience;
• Je beantwoordt bezoekersvragen over de Eusebiuskerk en andere Arnhemse
bezienswaardigheden.

Wat breng je mee

• Je bent klantgericht, hebt een open houding en ziet er verzorgd uit;
• Je spreekt Nederlands, Engels en eventueel Duits;
• Je bent proactief en hebt interesse in cultuur en geschiedenis;
• Je hebt geen hoogtevrees en bent niet angstig ingesteld;
• Je staat open voor oefeningen op het gebied van veiligheid, gastvrijheid en bijscholing (zoals
het behalen van een BHV-certificaat);
• Een goede conditie is een pré.

Wat bieden wij je

• Een afwisselende vrijwilligersfunctie voor 4 uur per week met leuke contacten met
(buitenlandse) toeristen;
• Je bent één dagdeel per week beschikbaar en mogelijk bereid één keer per maand in het
weekend een dagdeel beschikbaar te zijn. Je bepaalt zelf je werkdag(en). Wij werken met een
maandrooster, zodat je precies weet wanneer je beschikbaar moet zijn;
• Je maakt onderdeel uit van het team liftgidsen en wordt door hen op prettige wijze
ingewerkt;
• Eenmaal per jaar wordt er een gezellig personeelsuitje georganiseerd en er vinden
regelmatig informatiebijeenkomsten plaats;
• Je ontvangt jaarlijks een X aantal gratis toegangskaarten voor een bezoek aan de kerk (toren)
en tevens een attentie met feestdagen en je verjaardag

Rondleider en gastheer/-vrouw publieke openstelling

Een rondleider en gastheer/-vrouw:

 • geeft rondleidingen door de verschillende vertrekken van het kasteel, al dan niet gekleed in kostuum;
 • geeft rondleidingen door het landschapspark;
 • is inzetbaar als gastheer/-vrouw in het kasteel;
 • is ook inzetbaar als gastheer/-vrouw bij bijvoorbeeld grote groepen, ontvangsten en/of evenementen; al dan niet gekleed in kostuum.

De ideale collega is:

 • in staat bezoekers (jong en oud) actief bij de geschiedenis van het kasteel te betrekken;
 • enthousiast, in staat te boeien en kan goed met onverwachte situaties omgaan;
 • gewend om alleen te werken maar is ook een echte teamplayer;
 • bereid zich te verdiepen in de geschiedenis van Rosendael;
 • bij voorkeur ervaren in het geven van rondleidingen en bedreven in het leiden van groepen of is bereid zich hierin te bekwamen;
 • is bereid om trainingen behorende bij het vrijwilligersprofiel te volgen (training rondleiden is een vak, ontruimingsoefening, gastheerschap etc.);
 • representatief en communicatief vaardig (spreken van Engels en Duits is een pré);
 • geïnteresseerd in kunst en cultuur, heeft affiniteit met de zorg voor het cultureel erfgoed en Geldersch Landschap & Kasteelen.

Wat vragen wij?

De vrijwillig rondleider en gastheer/-vrouw is 1 à 2 dagdelen (11.30 – 14.30 uur of 14.00 – 17.00 uur) per week inzetbaar waarvan minimaal 1 weekend dagdeel per maand en is ook bereid op feestdagen te werken. Er wordt gewerkt volgens een werkrooster. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met je voorkeuren en je beschikbaarheid.

Wat bieden wij?

Een werkplek in een enthousiast team op een bijzondere locatie! Daarnaast bieden wij je als vrijwilliger een vrijwilligersovereenkomst met daaraan gekoppeld een ongevallenverzekering en een reiskostenvergoeding tot 25 km enkele reis. Je krijgt gratis toegang tot de zeven opengestelde kastelen van GLK, veelal korting bij evenementen van GLK en 4x per jaar magazine ‘Mooi Gelderland’. Uiteraard ben je ook van harte welkom bij diverse bijeenkomsten en teamuitjes.

Nadere informatie over deze vacature bij de kasteelmedewerkers van kasteel Rosendael, tel. (026) 364 46 45 of rosendael@glk.nl

1 2 3 7