De Gelderse Landdag zoekt vrijwilligers

Op vrijdag 15 november 2019 vindt de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg te Nijmegen. De Gelderse Landdag is een dag boordevol geschiedenis, verdieping, kennismaking en kennisdeling. We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die graag een bijdrage willen leveren aan het succes van dit evenement.

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger van de Gelderse Landdag zorg je er samen met het organisatieteam voor dat alles op rolletjes loopt. Wat je precies gaat doen, hangt af van jouw eigen interesses en vaardigheden. Mogelijke functies zijn bijvoorbeeld: gastheer/gastvrouw, zaalwacht, begeleider van wandelingen en vliegende keep. Als vrijwilliger van de Gelderse Landdag kun je gevraagd worden om mee te werken aan een korte promo-film voor erfgoedvrijwilliger.nl.

Naar wie zijn we op zoek?

 • Je bent gastvrij en werkt graag met verschillende soorten mensen
 • Je bent enthousiast en zelfstandig
 • Je bent beschikbaar op vrijdag 15 november 2019 tussen 09.30 en 16.00 uur
 • Je bent mobiel bereikbaar (ook via WhatsApp)
 • Je vindt het niet erg om voor de camera te staan

Wat beiden wij?

 • Als vrijwilliger heb je voor of na je dienst gratis toegang tot de Landdag.
 • Lunch en drinken
 • Een Erfgoedvrijwilliger T-shirt

Wat is de Gelderse Landdag?

De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis). Het thema van dit jaar is Oost/West. Met het thema Oost/West is de Gelderse Landdag tevens het startpunt van de voorbereidingen voor het grote Gelderse Erfgoedfestival in oktober 2020 in lijn met het thema van De Maand van de Geschiedenis van datzelfde jaar.

Interesse?

Laat voor maandag 28 oktober 2019 een reactie achter via onderstaand formulier.

Huis Bergh zoekt energieke en gastvrije vrijwilligers

Ter versterking van het team is Huis Bergh op zoek naar energieke en gastvrije vrijwilligers met interesse in kunst en cultuur.

Huis Bergh

Huis Bergh is een van de grootste waterburchten van Nederland en heeft een lange geschiedenis. In 1912 kocht mecenas J.H. van Heek het kasteel en richtte het in met een laat- middeleeuwse kunstcollectie, die uniek is in Nederland. Diverse evenementen en activiteiten verlevendigen een bezoek aan het kasteel.

Vrijwilligers

Kasteel Huis Bergh is grotendeels aangewezen op de inzet, het enthousiasme en de bijdrage van zijn vrijwilligers. Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar energieke en gastvrije vrijwilligers met interesse in kunst en cultuur. De meeste vrijwilligers zijn actief als suppoost/rondleider, kassamedewerker of zij houden toezicht tijdens een evenement of huwelijksfeest.

Interesse?

Heeft u interesse en bent u in ieder geval één dagdeel per week en in het weekend beschikbaar, neem dan contact met ons op via T 0314-661281 of info@huisbergh.nl. Kijk voor meer informatie ook op de website: http://www.huisbergh.nl

Vrijwilligers gezocht bij het Gebroeders van Lymborch Huis

Wil je vrijwilligen in het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen (bijvoorbeeld als baliemedewerker, rondleider of museumdocent)?

– Balie- en winkelmedewerker. Ben je zo nu en dan beschikbaar voor een dienst van 6 uur (11.30 – 17.30 uur) in het Huis, om de balie te bemensen? Vind je het fijn om mensen te informeren en kun je overweg met een kassa? Reageer dan op deze functie. We nemen dan contact met je op om te bespreken wat jij voor ons en wij voor jou kunnen betekenen.

– Gids/rondleider. Ben je zo nu en dan enkele uren beschikbaar om rondleidingen te verzorgen (tijdens reguliere openingstijden of op afspraak)? Heb je historische kennis en weet je die historie over te brengen naar bezoekers?  Reageer dan op deze functie. We nemen dan contact met je op om te bespreken wat jij voor ons en wij voor jou kunnen betekenen.

Stuur een mailtje naar secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl en ontvang meer informatie!

Vrijwilligers begeleiding schoolgroepen

Schoolgroepen begeleiden bij activiteiten

Museum Jan van Riebeeckhuis ontvangt jaarlijks een tiental schoolgroepen, vooral leerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Een enthousiast team van professionals en vrijwilligers geeft interactieve rondleidingen en begeleidt leerlingen bij activiteiten. Zo komen leerlingen in aanraking met een uniek stukje erfgoed dat Culemborg rijk is. Niet alleen in het museum, maar ook daarbuiten!

Meer informatie

Voor een korte impressie van de les kunt u hier kijken. Voor een indruk van de museale ruimte en de multimediale tentoonstelling die wij in huis hebben, kunt u hier kijken.

Vrijwilliger worden?

Vindt u het leuk om met kinderen te werken? Of wilt u werkervaring opdoen in het veld van erfgoedonderwijs? Meld u dan nu aan als vrijwilliger!

Vrijwilligers gezocht bij Voerman Museum Hattem

Vrijwilligers gezocht

Het Voerman Museum Hattem draait bijna volledig op de inzet van vrijwillige medewerkers. Dat zijn mensen met een passie voor kunst, Hattem of gewoon omdat ze het leuk vinden om ons te helpen. Ons team bestaat momenteel uit ongeveer 50 enthousiaste vrijwilligers. Regelmatig kunnen wij mensen gebruiken om ons team te versterken.

Wat kun je verwachten van ons?

 • Een leuke omgeving om in te werken
 • Enthousiaste aardige mensen leren kennen, die je hulp erg op prijs stellen.
 • Ruimte om jouw ideeën in te brengen en uit te voeren.
 • Per dagdeel betalen wij een kleine onkostenvergoeding.

Momenteel hebben wij ruimte voor:

Een webmaster:

De meeste dagelijkse content wordt door de pr-medewerker en de directeur bijgehouden. Voor de meer technische bewerkingen (plug-ins en widgets) zoeken we een webmaster die de site voor ons kan onderhouden.

Kassiers:

Als kassier bedien je de kassa van het museum. Bezoeken worden contant afgerekend of met de museumkaart. Ook de betalingen van de winkel  beheer je. De diensten worden verdeeld in ochtenddiensten en middagdiensten, meestal in het weekend. Tijdens vakanties moet ook doordeweeks onze vaste kassier worden vervangen.

Gastvrouwen/heren:

Als gastvrouw of gastheer is het je taak onze gasten te verwelkomen en wegwijs te maken in het museum. Ook deze diensten zijn ochtend- of middagdiensten. Deze diensten worden over de gehele week verdeeld.

Educatief medewerkers:

De educatieve medewerkers verzorgen de lessen die wij aanbieden aan het basisonderwijs. Er zijn twee educatie-pakketten:

 • Het Geryt-project over een jongetje van 10 dat in de Middeleeuwen in Hattem woont voor groep 6
 • Het Voerman en Voerman project voor groep 7, waarin kinderen leren naar kunst te kijken en zich af te vragen; wat is kunst?

In overleg worden de lessen ingeroosterd. Mocht je zelf graag willen meedenken over het educatieve aanbod van het museum, dan kan dat natuurlijk ook.

Buschauffeur bij Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis biedt bezoekers die slecht ter been zijn de mogelijkheid om met een klein elektrisch busje vervoerd te worden door het park. Zij zoeken op korte termijn een chauffeur voor dit busje.

Taakomschrijving buschauffeur

De chauffeur van het busje rijdt een vaste route door het museumpark. Bezoekers die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van deze service. De chauffeur kan tevens ook iets vertellen over het park. Meestal zijn het individuele bezoekers die gebruik maken van het busje, soms ook groepen op aanvraag.

Functie-eisen buschauffeur

De chauffeur heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, is representatief, in bezit van rijbewijs, fysiek fit en communicatief. Het spreken van de Duitse taal is een pré. De chauffeur kan goed omgaan met ouderen.

Ben je enthousiast en één of meerdere dagen per week beschikbaar stuur dan een mail naar Linda Scholte Lubberink: l.scholtelubberink@museumparkorientalis.nl

Educatieve medewerkers

Gezocht: Enthousiaste tijdreizigers met ervaring in het begeleiden van scholen/groepen

Wij zoeken kundige enthousiastelingen die als educatief medewerker op Erve Eme aan de slag willen met onze bezoekers, zowel scholen als groepen. De komende maanden help je ons om de laatste puntjes op de i te zetten bij de ontwikkeling van onze educatieve programma’s. Vanaf september 2019 gaan je (in een team) de programma’s uitvoeren. Jullie begeleiden in tweetallen de educatieve programma’s op ons vroeg-middeleeuws erf in Zutphen.

Werkzaamheden

-Begeleiden van een schoolbezoek, kinderfeestje of andere activiteit met kinderen en volwassenen;
-Actief bijdragen aan de ontwikkeling van producten en diensten binnen de werkgroep Educatie;
-Opbouwende bijdrage leveren aan de bijeenkomsten van de werkgroep Educatie;
-Bijdrage leveren aan ontwikkeling en uitvoering van maatwerkactiviteiten voor kinderen bij onze publieksevenementen.

Ben jij een vrijwilliger die:

Enthousiast, creatief, toegewijd én flexibel is? Heb je ervaring in het onderwijs of in het aanspreken van (groepen) kinderen of volwassenen? Ben je daarnaast bereid om regelmatig in vroeg-middeleeuwse kleding groepen te begeleiden? Heb je interesse in geschiedenis en/of archeologie? En wil je ons actief helpen bij de verdere ontwikkeling van onze educatieve programma’s voor kinderen (én volwassenen)? Laat het ons dan weten!!

Wat kost het je aan tijd?

Voor overleg en besprekingen: 1 avond per 4-6 weken Voor educatieve programma’s: ca. 4-8 uur per week plus benodigde voorbereidingstijd.

Wat krijg je ervoor terug?

In ieder geval enthousiaste reacties van de kinderen die je gaat begeleiden! En daarnaast ervaring met het begeleiden van groepen, het opzetten van educatieve programma’s voor musea en samenwerken met leuke collega’s. Wanneer je wat verder weg woont kunnen we een reiskostenvergoeding uitbetalen.
Enthousiast geworden? Stuur ons een berichtje via facebook of mail ons: info@erve-eme.com

Gastvrouwen en -heren gezocht voor museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan zoekt nieuwe gastvrouwen en gastheren. Momenteel werken er bijna 70 mensen vrijwillig bij het museum die deze belangrijke en zeer gewaardeerde taak op zich nemen. Onze gastheren en gastvrouwen zijn het visitekaartje van het museum: zij ontvangen de bezoekers en surveilleren tussen de kunst. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de directie van het museum via de mail (info@villamondriaan.nl) of per telefoon (0543-515400). De huidige gastvrouwen en gastheren vertellen ook graag over hun werkzaamheden, dus geïnteresseerden kunnen ook langskomen in het museum.

Gastheren en -vrouwen voor Het Pakhuis

Museum Het Pakhuis zoekt gastheren en -vrouwen.

Wij zoeken

Iemand die in, of in de buurt van, Ermelo woont en affiniteit heeft met cultuur, natuur en/of geschiedenis. Ben je sociaal en goed met mensen, of juist ingetogen en precies? Voor bijna iedereen is er plaats in het vrijwilligersteam van Het Pakhuis. Werktijden zijn in overleg, kunnen wekelijks of maandelijks terugkeren, maar kunnen ook project-gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld met de opbouw van een tentoonstelling of tijdens het Pakjeshuis.

Wij bieden

 • Altijd gratis koffie, thee en toegang tot het museum;
 • Exclusieve voorbezichtiging van- en rondleiding door nieuwe tentoonstellingen;
 • Eens per jaar een vrijwilligersborrel;
 • Eens per jaar een vrijwilligersuitje met een lunch;
 • Een museumkaart (t.w.v. €59,90 per jaar);
 • Een plekje in het allerleukste vrijwiligersteam!

De organisatie

Het Pakhuis is het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe! Het museum zet zich in om het erfgoed van Ermelo en omstreken te verzamelen, te beheren en presenteren. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit archeologische vondsten van de Veluwe. Elk jaar opent een nieuwe tentoonstelling over een aan Ermelo verwant onderwerp. Tijdens de Sinterklaasperiode transformeert Het Pakhuis ieder jaar tot Het Pakjeshuis, het huis van Sinterklaas. Het Pakhuis heeft 2,2 fte vaste staf in dienst en werkt met een groep enthousiaste vrijwilligers van alle leeftijden.

Overtuigd, of wil je meer weten? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Maud Onderweegs. Mail naar: onderweegs@hetpakhuisermelo.nl of bel 0341-760777.

Vrijwilligersvacature Figuranten/medewerkers Living History

Museumpark Orientalis zoekt figuranten.

Werkzaamheden

Als figurant ben je hét gezicht van Museumpark Orientalis. Je bezorgt bezoekers een leuke en leerzame dag. Je verwelkomt bezoekers, je vertelt geanimeerd over de onderwerpen die in het museum aan bod komen en je geeft demonstraties, zoals brood bakken, thee schenken, henna schilderen, handwerk of uitleg bij museale objecten, waarbij je de bezoeker betrekt. De werkzaamheden worden in historische kledij uitgevoerd. Natuurlijk hoort er ook het netjes en schoon houden van je locatie bij.

Functie eisen

 • Een minimale leeftijd van 16 jaar;
 • Een open en actieve houding. Maakt graag een praatje;
 • Flexibel en kan goed omgaan met allerlei soorten mensen;
 • Is stressbestendig in drukke periodes en heeft zelfdiscipline in rustige periodes;
 • Is een teamspeler, kan in een groep werken, maar kan, als het moet, ook alleen functioneren;
 • Spreekt goed Nederlands, Duits is een pre;
 • Vindt het leuk om buiten te werken. Is fit en kan goed tegen allerlei weersomstandigheden;
 • Affiniteit met de onderwerpen die in museumpark Orientalis aan bod komen (je wordt opgeleid).

Wat heeft het museum te bieden

Figuranten bij Museumpark Orientalis ontvangen:

 • Een (vrijwilligers)vergoeding;
 • Een leerzame en inspirerende bezigheid in een schitterende omgeving;
 • Een unieke werk-ambiance in een historische setting, mooi gelegen in de bossen van Heilig Landstichting.

Reageren

Ben je minimaal 1 dag per week beschikbaar en wil je als figurant aan de slag? Stuur dan een mail met een korte motivatie naar Linda Scholte Lubberink: l.scholtelubberink@museumparkorientalis.nl, of vul onderstaand formulier in.

1 2 3 5