Gastheren en -vrouwen voor Het Pakhuis

Museum Het Pakhuis zoekt gastheren en -vrouwen.

Wij zoeken

Iemand die in, of in de buurt van, Ermelo woont en affiniteit heeft met cultuur, natuur en/of geschiedenis. Ben je sociaal en goed met mensen, of juist ingetogen en precies? Voor bijna iedereen is er plaats in het vrijwilligersteam van Het Pakhuis. Werktijden zijn in overleg, kunnen wekelijks of maandelijks terugkeren, maar kunnen ook project-gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld met de opbouw van een tentoonstelling of tijdens het Pakjeshuis.

Wij bieden

 • Altijd gratis koffie, thee en toegang tot het museum;
 • Exclusieve voorbezichtiging van- en rondleiding door nieuwe tentoonstellingen;
 • Eens per jaar een vrijwilligersborrel;
 • Eens per jaar een vrijwilligersuitje met een lunch;
 • Een museumkaart (t.w.v. €59,90 per jaar);
 • Een plekje in het allerleukste vrijwiligersteam!

De organisatie

Het Pakhuis is het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe! Het museum zet zich in om het erfgoed van Ermelo en omstreken te verzamelen, te beheren en presenteren. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit archeologische vondsten van de Veluwe. Elk jaar opent een nieuwe tentoonstelling over een aan Ermelo verwant onderwerp. Tijdens de Sinterklaasperiode transformeert Het Pakhuis ieder jaar tot Het Pakjeshuis, het huis van Sinterklaas. Het Pakhuis heeft 2,2 fte vaste staf in dienst en werkt met een groep enthousiaste vrijwilligers van alle leeftijden.

Overtuigd, of wil je meer weten? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Maud Onderweegs. Mail naar: onderweegs@hetpakhuisermelo.nl of bel 0341-760777.

Vrijwilligersvacature Figuranten/medewerkers Living History

Museumpark Orientalis zoekt figuranten.

Werkzaamheden

Als figurant ben je hét gezicht van Museumpark Orientalis. Je bezorgt bezoekers een leuke en leerzame dag. Je verwelkomt bezoekers, je vertelt geanimeerd over de onderwerpen die in het museum aan bod komen en je geeft demonstraties, zoals brood bakken, thee schenken, henna schilderen, handwerk of uitleg bij museale objecten, waarbij je de bezoeker betrekt. De werkzaamheden worden in historische kledij uitgevoerd. Natuurlijk hoort er ook het netjes en schoon houden van je locatie bij.

Functie eisen

 • Een minimale leeftijd van 16 jaar;
 • Een open en actieve houding. Maakt graag een praatje;
 • Flexibel en kan goed omgaan met allerlei soorten mensen;
 • Is stressbestendig in drukke periodes en heeft zelfdiscipline in rustige periodes;
 • Is een teamspeler, kan in een groep werken, maar kan, als het moet, ook alleen functioneren;
 • Spreekt goed Nederlands, Duits is een pre;
 • Vindt het leuk om buiten te werken. Is fit en kan goed tegen allerlei weersomstandigheden;
 • Affiniteit met de onderwerpen die in museumpark Orientalis aan bod komen (je wordt opgeleid).

Wat heeft het museum te bieden

Figuranten bij Museumpark Orientalis ontvangen:

 • Een (vrijwilligers)vergoeding;
 • Een leerzame en inspirerende bezigheid in een schitterende omgeving;
 • Een unieke werk-ambiance in een historische setting, mooi gelegen in de bossen van Heilig Landstichting.

Reageren

Ben je minimaal 1 dag per week beschikbaar en wil je als figurant aan de slag? Stuur dan een mail met een korte motivatie naar Linda Scholte Lubberink: l.scholtelubberink@museumparkorientalis.nl, of vul onderstaand formulier in.

Suppoost Valkhofbunker

Stichting Valkhofbunker zoekt suppoosten.

Valkhofbunker

In het Nijmeegse Valkhofpark staat een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bunker wordt beheerd door Stichting Valkhofbunker, een stichting die bestaat uit een club enthousiaste vrijwilligers, jong en oud, hooggeleerd of gewoon geïnteresseerd, die ervoor zorgen dat de bunker regelmatig in het weekend open kan.

Suppoost gezocht

Heb je een passie voor geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog en Nijmegen? Dan is vrijwilliger worden bij de Valkhofbunker misschien iets voor jou! Als suppoost houd je toezicht op uren dat de Valkhofbunker voor publiek is geopend. Je beantwoordt vragen van bezoekers of verwijst ze eventueel door naar andere informatiebronnen. Kennis over de locatie en betreffende geschiedenis is een pre, maar ook als je weinig parate kennis hebt, spijkeren wij je graag bij! Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent. Normale openingstijden zijn in het weekend en feestdagen, daarnaast krijgen we regelmatig van scholen en andere groepen die op andere momenten de bunker willen bezoeken waarvoor we dan per keer beschikbare vrijwilligers zoeken binnen onze vrijwilligerspoule. Elke potentieel geïnteresseerde is welkom om een dagje mee te draaien bij te bunker.

Voor vragen kun je ons altijd bereiken via info@valkhofbunker.nl of twitter (@valkhofbunker).

Gids voor Fort Pannerden

Vertel je graag over vroeger? Ben je geïnteresseerd in (militaire) geschiedenis? Word dan vrijwillig gids op Fort Pannerden!

Fort Pannerden

Fort Pannerden wil een breed publiek een dag uit bieden van ontspanning met inhoud. In het fort draait alles om het beleven van geschiedenis, van het fort als gebouw, van het soldatenleven vroeger en het landschap dat het fort omringt. Onder het motto ‘Trotseer de elementen’ worden bezoekers uitgedaagd een van de interactieve programma’s te kiezen en op ontdekking te gaan. Het fort richt zich op jong en oud, van liefhebbers van cultuur(historie) en mensen die houden van natuur en buiten zijn, tot scholieren, studenten, en mensen uit het zakelijk leven.

Vrijwilligers

Voor Fort Pannerden zijn vrijwilligers onmisbaar. Om onze missie te realiseren kan het fort niet zonder. Onze vrijwilligers zijn betrokken en brengen vaak een schat aan kennis, expertise en levenservaring mee. Hij/zij heeft meestal net wat meer tijd en straalt rust en belangstelling uit. Stuk voor stuk zaken die door onze bezoekers hoog worden gewaardeerd.

Werkzaamheden

Als gids leidt je bezoekers rond op Fort Pannerden. Je vertelt over de boeiende geschiedenis van het fort en de waterlinie en over wat er momenteel te beleven valt. Je wordt lid van een gezellige en actieve gidsengroep. We zijn op zoek naar mensen met historische interesse en/of didactische vaardigheden. Aantrekkelijk voor wie met enthousiasme een verhaal weet te vertellen!

 

Gastheer / gastvrouw voor de Stevenskerk

De Stevenskerk zoekt gastvrouwen en gastheren

De Stevenskring

De Stevenskring is de gastvrije groep vrijwilligers die zorg draagt voor de ontvangst en het rondleiden van onze bezoekers. Wij zoeken naar enthousiaste personen die willen bijdragen aan de gastvrije toegankelijkheid van de Stevenskerk.

Geïnteresseerd?

Stuur dan een mailtje naar info@stevenskerk.nl of vul onderstaand formulier in.

Baliemedewerker Gelders Geologisch Museum

Het Gelders Geologisch Museum in Velp zoekt een baliemedewerker.

Het Museum

De totstandkoming van het Gelders Geologisch Museum in 1995 was het resultaat van grote inzet van een aantal vrijwilligers met liefde voor de geologie. De basis van de museumcollectie werd gevormd door de privécollectie van wijlen de heer F. van Dam. Door de jaren heen is de collectie uitgebreid met schenkingen en aankopen. Het doel van het museum is het bewaren, uitbreiden en tentoonstellen van de collectie voor een breed publiek. Ook wil het museum de geologie toegankelijk maken voor de jeugd. Scholen en groepen zijn op afspraak welkom.

Functie

De baliemedewerker heeft een belangrijke rol in onze organisatie. Omdat de bezoekers direct bij binnenkomst met de baliemedewerker in contact komen, is het heel belangrijk dat je representatief en servicegericht bent. Jij bent het eerste aanspreekpunt.

Taken van de baliemedewerker zijn:

 • Afspraken maken met bezoekers;
 • Balie en ontvangstruimte schoonhouden;
 • Bezoekers informeren;
 • Bezoekers ontvangen;
 • Innen en verwerken van entreegelden en winkelverkoop;
 • Bijhouden van een dagstaat;
 • Ontvangen van goederen;
 • Toezicht houden op bezoekers;
 • Lichte huishoudelijke werkzaamheden.

De belangrijkste competentie is dat je vriendelijk en enthousiast overkomt. De balie-medewerker is het visitekaartje van het museum en moet daarom over een behulpzame en vooral dienstbare instelling beschikken. Daarnaast moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Belangrijke woorden zijn inzicht, organiseren, plannen, flexibiliteit en sociaal maar vooral enthousiasme. Enige kennis van mineralen, gesteenten en fossielen is meegenomen maar niet noodzakelijk.

Interesse?

Wil je als baliemedewerker aan de slag? Reageer direct door onderstaand formulier in te vullen.

 

Vrijwilligers gezocht om monumenten in Zutphen open te stellen

Burgerzaal en Wijnhuistoren

Zo’n 20.000 mensen bezochten afgelopen jaar de Burgerzaal in Zutphen. Deze is vanaf april een aantal dagen per week geopend en zowel inwoners als toeristen kijken graag binnen. We willen nog meer van ons erfgoed laten zien. Daarom openen we dit jaar ook de Wijnhuistoren voor publiek. Stichting Gilde Zutphen zoekt hiervoor monumenten- en torengidsen. Wordt u een van onze nieuwe gastheren en –vrouwen?

Monumenten in Zutphen

Zutphen is rijk aan prachtige monumenten. Toeristen komen hier speciaal voor naar de stad. Als gemeente willen we hen graag ook de binnenkant van deze monumenten laten zien. Hiervoor werkt het Erfgoedcentrum Zutphen samen met het Gilde Zutphen. Vrijwilligers van het Gilde bemensen de Burgerzaal wanneer deze open is voor publiek en gaan dit ook doen in de Wijnhuistoren. Vanaf april is deze toren, net als de Burgerzaal, wekelijks van donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 16.00 uur geopend.

Gastvrij

Voor de bemensing zoekt het Gilde Zutphen mensen die zich een echte gastheer of gastvrouw van de stad voelen. Deze vrijwilligers werken in tijdsblokken van twee uur (Burgerzaal) of vier uur (Wijnhuistoren) op basis van hun eigen agenda. Om een goed verhaal te kunnen vertellen, krijgen zij een korte opleiding over de geschiedenis van Zutphen en lopen ze drie keer mee met een ervaren gids. Daarna volgt een evaluatiegesprek.

Aanmelden

Kunt u goed contact maken met mensen? Bent u trots op de stad, vertelt u graag over de geschiedenis ervan en bent u vitaal genoeg om de toren te beklimmen en/of de gastheer of -vrouw te zijn in de Burgerzaal? Meldt u zich dan aan bij Clasien Burkels, clasienburkels@gmail.com, tel. 06-23948120.

Middachten zoekt educatievrijwilligers

Landgoed Middachten zoekt Educatievrijwilligers

Landgoed Middachten

Jaarlijks wordt Landgoed Middachten bezocht door meerdere schoolklassen. Momenteel is cultuurbedrijf RIQQ bezig met het ontwikkelen van een nieuw lesprogramma, genaamd Reizen in de Tijd. Reizen in de Tijd biedt een lesprogramma voor alle klassen op de basisschool. Middachten zal hier aan mee gaan doen. Om het programma tot uitvoering te kunnen brengen is Middachten op zoek naar vrijwilligers om de schoolklassen te begeleiden.

Wij zoeken

Middachten zoekt vrijwilligers die ervaring hebben in het werken met kinderen in de basisschoolleeftijd. Tevens zijn enthousiasme, representativiteit en communicatieve vaardigheden onmisbaar, evenals de bereidheid tot het volgen van een training. Educatievrijwilligers moeten minimaal 10 dagdelen per jaar beschikbaar zijn op doordeweekse dagen.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u als educatievrijwilliger aan de slag? Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Jan Jansen, tel. 06-44638262 of info@middachten.nl. Of solliciteer direct via onderstaand formulier.

Vrijwilligers voor het Nationaal Onderduikmuseum

Nationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Bij het museum en VVV Aalten werken, naast een klein team van vaste medewerkers, ca. 130 vrijwilligers. Ook het komende jaar staan er weer tal van activiteiten op het programma. Daarbij is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. Bij diverse activiteiten kunnen we extra vrijwilligers gebruiken.

Werkzaamheden

Het Nationaal Onderduikmuseum is op zoek naar vrijwilligers die op oproepbasis ondersteuning willen bieden bij activiteiten. Zo zijn we op zoek naar gastvrouwen / -heren. Daarnaast is er hulp nodig bij de catering, met de apparatuur, kassa, presentatie en opstelling (stoelen klaarzetten en weghalen) zodat alles goed verloopt bij de verschillende activiteiten.

Het museum organiseert onder andere:

 • Bijeenkomsten van de filmgroep Marcktkamer
 • Lezingen
 • Openingen van tentoonstellingen
 • Arrangementen / boekingen van groepen

Reageren

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Aalten (en omstreken) en zou u daar een paar uur tijd aan willen besteden? Solliciteer dan direct via onderstaand formulier en kom deel uit maken van een enthousiast team van vrijwilligers. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op via personeelszaken@onderduikmuseum.nl of 0543-471797.

Gastvrouwen/-heren voor de oranjerie gezocht

Ieder zomerseizoen wordt de oranjerie in de kasteeltuinen omgetoverd tot ontvangstruimte met theeschenkerij. Hier werkt een team van zo’n 30 vrijwilligers als gastheer/gastvrouw. Zij staan achter de balie om bezoekers te ontvangen, kaartjes, koffie/thee/versnaperingen en andere artikelen te verkopen. Wij zijn op zoek naar extra vrijwilligers ter uitbreiding van dit team.

Taken

 • U bent aanspreekpunt voor de gasten;
 • U verkoopt entreekaartjes voor het kasteel en de tuinen;
 • U verkoopt koffie, thee, frisdranken, versnaperingen, souvenirs en boeken van Middachten;
 • U rekent artikelen af met een kassa;
 • U verricht ondersteunende werkzaamheden: schoonmaken, servies en voorraad aanvullen, opruimen, afwassen, vuilniszakken verschonen, water geven aan de planten in de oranjerie, fonteinen in de tuinen aan en uit zetten.

De ideale collega

 • heeft bij voorkeur ervaring in de horeca, een bezoekerscentrum of andere publieksfunctie;
 • is bereid zich te verdiepen in de geschiedenis van het landgoed, actualiteiten die er spelen en de evenementen en activiteiten die er worden georganiseerd. Dit om bezoekersvragen te kunnen beantwoorden;
 • heeft affiniteit met cultureel erfgoed en tuinen;
 • is thuis in kassasystemen of bereid dit te leren;
 • is enthousiast, klantgericht, representatief, communicatief vaardig, behulpzaam, flexibel en heeft oog voor detail;
 • kan zowel individueel als in teamverband werken;
 • heeft een hands on mentaliteit;
 • kan goed Nederlands spreken (het kunnen spreken van Engels en Duits is een pré);
 • woont binnen een straal van 25 km vanaf Middachten;
 • is minimaal een dagdeel per twee weken beschikbaar op doordeweekse dagen en/of op zondag in de periode 1 juni t/m 30 september, tussen 10.00 en 17.00 uur. Werkdagen en tijden worden in overleg vastgesteld.

Wat bieden wij?

U gaat deel uitmaken van het enthousiaste team oranjerie vrijwilligers. U krijgt een map met informatie, een gedegen training en begeleiding door ervaren oranjerie vrijwilligers. Daarnaast biedt Middachten alle vrijwilligers een vrijwilligersovereenkomst met daaraan gekoppeld een ongevallenverzekering. Verder wordt u tweemaal per jaar uitgenodigd voor een vrijwilligersbijeenkomst en wordt om het jaar een vrijwilligersuitje georganiseerd. Tenslotte krijgt u een pasje, waarmee u diverse voordelen heeft.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u als gastvrouw of gastheer aan de slag? Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Jan Jansen, tel. 06-44638262 of info@middachten.nl. Of solliciteer direct via onderstaand formulier.

1 2 3 5