Historisch Museum Ede zoekt bestuursleden

Ben je benieuwd hoe Ede er vroeger uitzag en hoe Edenaren leefden? Houd je van oude foto’s en voorwerpen en de verhalen erbij? Of vraag je je af hoe Ede zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld? Het Historisch Museum Ede beheert een schat aan informatie, objecten en schilderijen. Het is onze missie om de geschiedenis van Ede te delen en door te vertellen aan alle bewoners van Ede. Daarom maken we tentoonstellingen en ontwikkelen we educatieprojecten. Dat doen we met een uitvoerend bestuur, een parttime medewerker en 38 vrijwilligers.

Heb je belangstelling voor cultuur en erfgoed en vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan het behoud ervan voor Ede? Wij breiden ons bestuur graag uit met nieuwe bestuursleden

Wat kun jij doen?

Als jij de uitdaging aan wilt gaan dan zien wij jouw betrokkenheid graag, bijvoorbeeld als bestuurssecretaris. Of ben je goed bekend met ICT of PR? Dan komen we ook graag met je in contact.

Wat doen we als bestuur?

 • Maandelijks komen we bij elkaar voor een bestuursvergadering;
 • We zijn betrokken bij nieuwe projecten, nieuwe tentoonstellingen en educatieprogramma’s;
 • Werkzaamheden zijn zeer afwisselend, geen week is hetzelfde.

Wat breng je mee?

 • Interesse in cultuur en erfgoed, liefst ook in het erfgoed van Ede;
 • Ervaring met besturen is een pré;
 • Woonachtig in de nabije omgeving Ede;
 • Bij voorkeur ervaring met samenwerking met vrijwilligers.

Wat bieden wij?

Als je ons bestuur komt versterken, krijg je de mogelijkheid om met diverse cursussen je kennis verder uit te breiden. Wil je meer weten? Voor informatie over de bestuursfuncties kun je contact opnemen met Jaap Floor: j.floor6@chello.nl. Informatie over het museum kun je vinden op de website www.historischmuseumede.nl. Gelijk aan de slag? Stuur je motivatie en CV ter attentie van Jaap Floor naar info@historischmuseumede.nl of solliciteer direct door onderstaand formulier in te vullen.

Vereniging Oud Ede zoekt secretaris

De Vereniging Oud Ede is een actieve organisatie met ca. 700 leden. Zij houdt zich bezig met het onderzoek naar en de publicatie over de geschiedenis van de gemeente Ede. Binnen de vereniging is een aantal werkgroepen actief die zich hiervoor inzetten, zoals:

 • de werkgroep geschiedenis, deze richt zich vooral op onderzoek en publiceren van artikelen.
 • een werkgroep monumenten, deze verzorgt o.a. de jaarlijkse Open Monumentendag en volgt het gemeentebeleid op het gebied van monumentenzorg.
 • de werkgroep bibliotheek, die de boekencollectie van de vereniging beheert.
 • redactie van De Zandloper, deze verzorgt 4x per jaar de publicatie van De Zandloper.

Daarnaast organiseert de vereniging jaarlijks een aantal lezingen en één excursie.

Secretaris gezocht

Het bestuur van de Vereniging Oud Ede zoekt op korte termijn versterking in de vorm van een secretaris. Deze verzorgt o.a. de (digitale) postafhandeling en maakt een besluitenlijst van de bestuursvergaderingen (ca. 10x per jaar). Heeft u interesse, zijn er vragen, aarzel niet en neem contact op met Simon van de Pol, voorzitter van de vereniging. U kunt hem bereiken op simonvandepol@gmail.com of telefonisch op 06-53405689.

Historische Vereniging Tweestromenland zoekt een secretaris met interesse in geschiedenis

De Historische Vereniging Tweestromenland werkt aan het tot leven brengen van de streekgeschiedenis van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen West. De Vereniging beschikt over een eigen documentatiecentrum, een schatkamer met boeken over de streek- en familiegeschiedenis, naslagwerken en foto`s. Ook is er een collectie streekdracht en mode aanwezig, die regelmatig geshowd wordt. De Vereniging bestaat ruim 50 jaar en telt momenteel 560 leden. Bij de Vereniging zijn een 60-tal vrijwilligers werkzaam verspreid over verschillende werkgroepen. 4 x Per jaar verschijnt het kleurrijke tijdschrift “Tweestromenland, Maas en Waals tijdschrift voor Streekgeschiedenis”, met interessante artikelen over de lokale geschiedenis. Ook zijn er in de loop der jaren een 40-tal historische publicaties verschenen.

Plezier in pen en papier

Ter aanvulling en ondersteuning van ons bestuur zijn we op zoek naar een secretaris. Als secretaris heb je plezier in ‘pen en papier’, interesse in geschiedenis en kun je goed plannen en organiseren. Je vindt het leuk om als spin in een informatie web te fungeren. Je hebt een enthousiasmerend karakter, kan creatief denken en hebt tijd beschikbaar overdag en in de avonduren.

Functie inhoud:

 • plannen en voorbereiden van de maandelijkse bestuursvergaderingen
 • bewaken en bijwerken van de actielijst
 • beheer van de mailbox van het bestuur
 • beheer van het archief van het bestuur
 • meedenken en ontwikkelen van het beleid
 • het mee in de gaten houden van bestuurlijke regels
 • namens de Vereniging contactpersoon zijn naar buiten toe

Kijk voor meer informatie over onze vereniging op onze website en reageer via onderstaand formulier!

Fondsenwerving

Museum Vaassen Historie is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die actief lokale bedrijven benadert voor financiële ondersteuning.

Stichting ’t Oude Kinderboek zoekt bestuursleden

STOK beheert een collectie van 25.000, deels kostbare oude kinderboeken. Oude kinderboeken zien we als cultureel erfgoed. Generaties zijn er door gevormd, ze maken deel uit van ons collectief geheugen en zeggen veel over pedagogische en maatschappelijke opvattingen in een bepaalde periode.

De collectie wordt beheerd door een team van 20 deskundige vrijwilligers. De boeken zijn voor een groot deel uitleenbaar, daarnaast worden er diverse activiteiten rondom de boeken georganiseerd. De ambitie van StOK is om verder uit te groeien tot een klein museum.

Dat vraagt om meer bestuurskracht, neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Secretaris van het bestuur van Stichting Het Pakhuis

De organisatie

Op het Molenaarsplein in Ermelo vind je het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe: Het Pakhuis. Het museum zet zich in om het erfgoed van de gemeente Ermelo en vondsten van de Veluwe te verzamelen, museaal te beheren, te behouden, te onderzoeken, selectief uit te breiden, te ontsluiten en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren en ondersteuning te bieden aan het beleid op het gebied van de natuur- en milieueducatie. De collectie is archeologisch, paleontologisch en geologisch van aard.

In de afgelopen jaren zijn er tentoonstellingen over uiteenlopende thema’s ontwikkeld rondom de identiteit van Ermelo en de Veluwe: van zorg in ’s Heeren Loo en Sonneheerdt, tot het wild op de Veluwe en van de familiegeschiedenis over banketfabriek Het Sluisje tot het Romeins marskamp op de Ermelosche Heide. In Het Pakhuis komen educatie, beleving en spel samen. Een gezellig en intiem museum voor het hele gezin.

Het Pakhuis heeft 2,2 fte vaste staf en werkt met een grote groep enthousiaste vrijwilligers van alle leeftijden.

Wij zoeken

Een enthousiast en initiatiefrijk persoon met een interesse in de doelstelling en activiteiten van Het Pakhuis; iemand die zich met het beleid van Het Pakhuis kan verenigen. Bekwaam in het vervullen van de functie van secretaris binnen een ondernemend team van bestuursleden.

Functie inhoud

 • Plannen en voorbereiden van de maandelijkse bestuursvergaderingen
 • Digitaal opstellen van de notulen tijdens de bestuursvergaderingen
 • Bewaken en bijwerken van de actielijst
 • Beheer van de mailbox van het bestuur
 • Beheer van het archief van het bestuur
 • Meedenken over en ontwikkelen van het beleid
 • Deelname aan het netwerkoverleg met participanten
 • Opzet en onderhoud Museumvrienden

Profielschets

 • Over bestuurlijke kwaliteit beschikken
 • Interesse in erfgoed/historie/natuur/milieu van Ermelo en/of de Veluwe
 • Ervaring of affiniteit met werken op museaal regionaal niveau
 • Redactionele en secretariële vaardigheden hebben
 • In staat om zelfstandig en in een klein teamverband te werken
 • Enthousiasmerend karakter hebben
 • Creatief denken
 • Over daadkracht beschikken
 • Eens per maand beschikbaar zijn op een doordeweekse dag tijdens kantoortijden

Wij bieden

Een functievervulling voor een termijn van 4 jaar, daarna te verlengen voor een periode van nogmaals 4 jaar. De werkzaamheden zijn onbezoldigd. Als tegenprestatie maakt u gebruik van de voordelen van een vrijwilligersfunctie bij Het Pakhuis, zoals ontvangst van een museumkaart en deelname aan het jaarlijkse vrijwilligersuitje.

Word Buurtmeester!

De buurt zoekt een buurtmeester.

Functie

Als bestuurder werkt hij/zij mee aan het instandhouden, uitdragen en onderzoeken van het cultuurhistorische erfgoed van de Buurt Ede en Veldhuizen.

De organisatie:

De Buurt is het oudste bestuurlijk en nog altijd actieve orgaan binnen de historische grenzen van het Buurtschap in het Ambt Ede. Een functie voor een gedreven en betrokken bestuurder die er het belang van inziet om deze historische nalatenschap ook voor toekomstige generaties te bewaren en veilig te stellen!

Bestuurslid / penningmeester Kijk en Luistermuseum

Het Kijk en Luistermuseum in Bennekom is op zoek naar een bestuurslid. De penningmeester maakt deel uit van het museumbestuur en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiën in het museum en wordt bijgestaan door een administrateur die zorgt voor betalingen, boekingen ed. Het financiële systeem staat online. Dus werken vanuit huis is mogelijk. De jaarrekening wordt opgemaakt door een accountantsbureau, de functionaris is hier nauw bij betrokken. Het museum wordt geleid door de directeur met staf.

Interesse? reageer vrijblijvend of neem contact op voor meer informatie!

Penningmeester Erve Eme

Ben jij de nieuwe penningmeester van Erve Eme? Jij bent secuur, standvastig, hebt verstand van financiën en denkt strategisch vooruit. En je wilt zorgvuldig op onze schatkist passen. Je bent een volwaardig gesprekspartner voor het bestuur én vakkundig vertegenwoordiger van onze stichting richting belangrijke samenwerkingspartners waaronder de gemeente Zutphen. Je pakt je rol actief op, helpt mee aan het dynamische en soms hectische groeiproces van ons middeleeuws erf en werkt zelfstandig aan het vormgeven en uitvoeren van je functie.

www.erve-eme.com