Nieuws

Aanmelden: inspiratie-bijeenkomst ‘Wees welkom’

door 3 november 2021december 1st, 2021Geen reacteis

Wil je graag nieuwe doelgroepen bereiken? Hoe neem je drempels weg en zou je beter kunnen inspelen op de behoeften en wensen van potentiële vrijwilligers? Om in gesprek te gaan over deze vragen organiseren Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland en Erfgoedhuis Zuid-Holland op donderdag 2 december een bijeenkomst met als titel ‘Wees Welkom!’ Meld je aan voor de plenaire bijeenkomst op 2 december en/of voor één of meer van de online sessies die vanaf eind november worden georganiseerd. Wees welkom!

De bijeenkomst is hier te bekijken. We starten om 14.00 uur.

Inspiratiebijeenkomst 2 december

Wanneer: Donderdagmiddag 2 december, via livestream. Het programma start om 14.00 en duurt tot 16.00.
Dagvoorzitter is Wim Daniëls, schrijver, taalkundige en bekend van de tv-serie Het Dorp, die hij samen met Huub Stapel maakte. 

 Een greep uit het programma: 

  • Cathelijne Denekamp, manager Toegankelijkheid van het Rijksmuseum, vertelt over haar werk en geeft tips die erfgoedorganisaties in de praktijk kunnen toepassen. 
  • Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland gaat in op de vraag naar projectmatig vrijwilligerswerk onder de titel ‘Omdenken over vrijwilligers’ en biedt handvatten om hier in jouw organisatie op in te spelen. 
  • Erfgoedvrijwilliger.nl: stand van zaken mbt vacatures (inclusief succesvolle voorbeelden), e-learning en coaching. En een blik vooruit richting 2022 en verder! 

Gezien de korte termijn tot de bijeenkomst werken we niet meer met een inschrijfformulier. De bijeenkomst is hier te volgen voor alle geïnteresseerden.

 

Online workshops (optioneel)

In de aanloop naar de bijeenkomst op 2 december organiseren we diverse workshops waarin kennis wordt gedeeld en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. 

NB: De workshops kunnen ook afzonderlijk van de bijeenkomst worden gevolgd, dus ook als je niet in de gelegenheid bent om de bijeenkomst op 2 december bij te wonen, kun je je aanmelden voor een workshop. 

 

29 november: Wees welkom – Vrijwilligersbeleid

Hoe zorg je dat de vrijwilligers van jouw organisatie tot hun recht komen en optimaal worden ingezet? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de do’s and don’ts? Inke Camphens (Linked Cultuurmanagement) geeft op maandagavond 29 november een online workshop over vrijwilligersbeleid. 

Tijdstip: 19.00 tot 20.30 uur (via een videogesprek).

 

22 november: Wees welkom – Nederlands leren in het museum 

Erfgoedhuis Zuid-Holland startte dit voorjaar met het project NT2 in het Museum. Daarbij werden o.a. Museum Vlaardingen en het Dordrechts Museum gekoppeld aan NT2-taaldocenten die les geven aan nieuwkomers. Dat leidde tot een bijzondere samenwerking, waarbij objecten uit het museum werden ingezet bij de taalles en de deelnemers aan de cursus kennismaakten met het museum in hun nieuwe woonplaats. In deze workshop vertelt Evelien Masselink (Erfgoedhuis Zuid-Holland) meer over dit project en over de plannen voor een vervolg.  

Tijdstip: 13.30 tot 15.00 uur (via een videogesprek) Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden, je kunt je niet meer aanmelden.

 

29 november en 6 december: Wees welkom – Van rondleiden naar begeleiden

Jolijn Rietbergen (Stip & Lijn) geeft op maandagochtend 29 november en 6 december een training over gastvrijheid en het rondleiden en begeleiden van bezoekers. De training bestaat uit twee interactieve sessies van anderhalf uur, met een huiswerkopdracht voor de deelnemers tussendoor. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvangen de deelnemers een klein pakketje met benodigdheden.

Tijdstip: 10.00 tot 11.30 uur (via twee videogesprekken) De inschrijving voor deze workshop is gesloten, je kunt je niet meer aanmelden. Deelnemers krijgen bericht.

 

Deze bijeenkomst is onderdeel van het programma Regio is Groei en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van OCW. De bijeenkomst is hier te volgen voor alle geïnteresseerden.

 

Aanvankelijk was er een fysieke bijeenkomst in Culemborg gepland, door de verscherpte corona-maatregelen hebben we besloten om deze bijeenkomst om te zetten naar een programma dat alleen online te volgen is. Wij gaan ervan uit dat dit een heel mooi programma wordt en kijken ernaar uit u op een later moment alsnog te mogen ontmoeten.