Erfgoed is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt op jouw erfgoedlocatie en dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen? Erfgoedvrijwilliger.nl organiseert in het voorjaar van 2023 drie kennis- en inspiratiesessies rond het thema ‘sociale toegankelijkheid’.

Sociale toegankelijkheid

In een reeks online bijeenkomsten gaan we aan de slag met het onderwerp sociale toegankelijkheid. De focus ligt hierbij op gasten en nieuwe vrijwilligers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Sociale toegankelijkheid betekent dat er op een gewone manier met je wordt omgegaan. Bijvoorbeeld dat je gastvrij ontvangen wordt, dat je goed te woord wordt gestaan en dat je makkelijk bij de juiste (online) informatie kunt komen.

Sessie 1: Een introductie op sociale toegankelijkheid

De eerste bijeenkomst is getiteld ‘Een introductie op sociale toegankelijkheid’ en vindt plaats op woensdag 19 april tussen 15.30 uur en 17.00 uur. Centraal staat de vraag: hoe maak je jouw erfgoedorganisatie toegankelijker? Expert Elvera van Leeuwen (Mikxs) neemt ons mee in het onderwerp.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden >


Bezoeker wordt welkom geheten door een gastheer van het Videogame museum

Sessie 2: Ervaringsdeskundigen aan het woord

De tweede bijeenkomst is getiteld ‘Ervaringsdeskundigen aan het woord’ en vindt plaats op woensdag 10 mei tussen 15.30 uur en 17.00 uur. De naam zegt het al, in deze sessie geven we het woord aan de ervaringsdeskundigen. Hoe heeft hun fysieke of verstandelijke beperking invloed op hun bezoekerservaring of vrijwilligerswerk? En wat kun jij doen om sociale toegankelijkheid te verbeteren?

Klik hier voor meer informatie en aanmelden >


Bezoekers in het Van Abbemuseum testen een voelbaar schilderij

Sessie 3: Sociale toegankelijkheid begint op je website

De derde bijeenkomst is getiteld ‘Sociale toegankelijkheid begint op je website’ en vindt plaats op woensdag 31 mei tussen 15.30 uur en 17.00 uur. In deze laatste bijeenkomst gaan we praktische aan de slag. Een bezoek aan jouw erfgoedlocatie begint al op je website. Hoe zorg je ervoor dat je hierop de juiste informatie biedt? We zorgen ervoor dat je de volgende dag al aan de slag kunt met enkele verbeterpunten!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden >


Een vrijwilliger van het BHIC is aan de slag op de computer

Praktische informatie

  • Je mag de bijeenkomsten uit deze reeks apart volgen, maar wij raden aan ze alle drie bij te wonen voor een compleet beeld. Om die reden moet je je voor iedere bijeenkomst apart aanmelden.
  • De bijeenkomsten vinden online plaats in Teams. Na aanmelding ontvang je een aantal dagen voor de bijeenkomst per mail een bevestiging van je inschrijving en de link om deel te nemen.
  • Deelname aan de bijeenkomsten is gratis
  • Wil je een bijeenkomst volgen en heb je bepaalde toegankelijkheidswensen? Neem dan even contact op met Marloes Stofferis (Coördinator Erfgoedvrijwilliger) via info@erfgoedvrijwilliger.nl. Dan bekijken we samen wat er mogelijk is.
  • Voor vragen over de bijeenkomsten kun je ook mailen naar info@erfgoedvrijwilliger.nl.

 

Inspiratie & meer:

Bekijk de presentatie van Cathelijne Denekamp (Rijksmuseum) over sociale toegankelijkheid en inclusie.
Bekijk de toolbox ‘Spullen die harten vullen’ voor betekenisvolle activiteiten rondom culturele collecties voor mensen met dementie.

Ben jij de Slimste Erfgoedvrijwilliger?

Wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? En wie heeft oog voor al onze bodemschatten? Speel tussen 13 maart en 7 mei 2023 mee met de online quiz en maak kans op de felbegeerde titel van Slimste Erfgoedvrijwilliger.

Lees meer en speel mee!