Afbeelding met verschillende erfgoedvrijwilligers, van links naar rechts, een vrouw bij een 19e eeuws gebouw, een man bij een molen, een man in een kasteeltuin, een vrouw aan de ontvangstbalie van een museum, een vrouw aan het werk met manden vlechten en een man geeft twee mensen een rondleiding.

De Slimste Erfgoedvrijwilliger

Wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? Wie kent de ins en outs van het collectiebeheer, weet wat re-enactment is en heeft oog voor al onze bodemschatten? Wie o wie is de Slimste Erfgoedvrijwilliger?

Digitale voorrondes

Van 13 maart tot en met 7 mei 2023 speel je op erfgoedvrijwilliger.nl de online quiz. Deze quiz is de voorronde voor de Grande Finale: de landelijke kennisquiz op 30 juni 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. In deze digitale voorronde testen we je kennis over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. De quiz bestaat uit 20 tot 25 vragen, afhankelijk van de provincie waar je werkt. Het invullen van de quiz duurt ongeveer een kwartiertje. Ben jij de best scorende Erfgoedvrijwilliger uit jouw provincie?

Grande finale

Op 30 juni 2023 vindt in het Nederlands Openluchtmuseum de landelijke kennisquiz plaats. Per provincie wordt de vrijwilliger met de meeste punten in de voorronde uitgenodigd om met nog één andere vrijwilliger deel te nemen aan de grande finale. Samen neem je het op tegen de andere provincies om voor eens en voor altijd uit te maken wie de Slimste Erfgoedvrijwilliger van Nederland is. De finalisten maken kans op een cheque ter waarde van €2000 voor de erfgoedorganisatie om vrij te besteden!

Klik hier om de quiz te starten

 

De erfgoedsector in Nederland draait door de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. Daarvoor hebben zij ieder hun eigen deskundigheid. Met de landelijke kennisquiz van Erfgoedvrijwilliger, testen we deze kennis én zetten we vrijwilligerswerk in de erfgoedsector in het zonnetje. De winnaar ontvangt de felbegeerde titel ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’ en wint een mooie prijs voor de eigen erfgoedorganisatie. Deze landelijke kennisquiz wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.